Amnesty: Oppositionen i Burundi torterades
Säkerhetsstyrkor i Burundi använde järnrör och syra för att tvinga fram erkännanden och kväsa oppositionen under presidentvalet, säger människorättsorganisationen Amnesty International. Samtidigt vittnar burundiska flyktingar om etnisk förföljelse.
Både polisen och säkerhetstjänsten utpekas av Amnesty som delaktiga i tortyr och misshandel mot människor som misstänktes ha deltagit i protester mot president Pierre Nkurunziza.
Presidenten ställde upp i val för en tredje period och blev omvald, trots att grundlagen bara tillåter att en president sitter två perioder.
Polisen slog människor med batonger och elektriska kablar, medan säkerhetstjänsten SNR använde järnrör och tvingade de gripnas huvuden under smutsigt vatten. Det sägs i rapporten, som bär titeln ”Säg bara vad det är jag ska erkänna”.
Tortyr har blivit vanligare under våren
En man som greps i Burundi i juni visade Amnesty sina ärr efter tortyren.
- De tog en femliters kanister full med sand och band fast den vid mina testiklar. Den hängde där i mer än en timme, jag svimmade av smärtan, står det i rapporten som presenterades i Nairobi i Kenya.
- När jag vaknade tvingade de mig att sitta i batterisyra. Det brände något fruktansvärt.
Den burundiske journalisten Esdras Ndikumana, som arbetade som korrespondent för nyhetsbyrån AFP och radiokanalen Radio France International (RFI) misshandlades grovt av SNR. Också hans vittnesmål finns med i rapporten.
”De som greps utsattes för en rad brott mot mänskliga rättigheter: olaga gripande och frihetsberövande, tortyr och misshandel. De hade dessutom inte tillgång till juridisk hjälp och kunde inte kontakta läkare eller familjemedlemmar”, står det i rapporten.
De intervjuade varnade för att tortyr blir allt vanligare i Burundi.
Protester och politiska mord
Amnesty säger att organisationens representanter har försökt kontakta polisen och säkerhetstjänsten SNR, men att de inte fått någon reaktion på rapporten.
Burundi skakades i månader av protester eftersom oppositionen ansåg att Nkurunzizas tredje period är grundlagsvidrig.
En rad inflytelserika personer har mördats sedan han installerades för tredje gången, bland annat sköts hans säkerhetschef.
Nkurunziza är en före detta rebell och omvänd kristen som anser sig sitta vid makten utvald av gud. Han svors in för tredje gången förra veckan.
Efter att ha svurit presidenteden varnade han rebellerna för att de kommer att bli krossade av gud.
- De kommer att blåsa bort som mjöl i vinden med gud som vittne, och burundierna kommer att leva i frid, sa han.
Flyktingar vittnar om etniska spänningar
Burundi har haft liknande problem med etniska spänningar som grannlandet Rwanda. Folkmordet i Rwanda 1994 där hundratusentals tutsier och moderata hutuer mördades har fått betydligt mer internationell uppmärksamhet än de etniska konflikterna i Burundi.
Ett blodigt inbördeskrig med etniska förtecken i Burundi mellan 1993 och 2005 krävde uppskattningsvis 300 000 liv. Kriget upphörde formellt när Pierre Nkurunziza tog makten för tio år sedan.
Den nuvarande krisen i Burundi har setts som rent politisk där hutu-presidenten har motståndare och anhängare bland både hutuer och tutsier, men det har länge befarats att konflikten kan få etniska dimensioner.
Flyktingar som Sveriges Radio har talat med i Rwanda vittnar om precis det här.
En kvinna berättar att hon flydde eftersom regeringens ungdomsorganisation Imbonerakure sade sig vilja döda alla som var tutsier.