Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska företag känner av Kinas kräftgång

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 16:43.
Tillverkning av rulltrappor vid Kones fabrik i Kina

Tillväxten i Kina är fortfarande hög, men den har minskat från tidigare år. Det märks hos de finländska företag som etablerat sig i landet.

Nedgången i den kinesiska ekonomin syns hos de finländska företag som redan länge verkar i Kina. Ett av dem är Kone som tillverkar hissar och rulltrappor.

Finlands ambassadör i Kina, Jari Gustafsson, uppmanar ändå finländska företag att våga satsa på kinesiska marknaden.

– Man måste minnas att även om den ekonomiska tillväxten inte överstiger 10 procent per år, så växer den fortfarande med 6 - 7 procent årligen. Det betyder att Kina fortfarande är ledande. Att inte finnas på den kinesiska marknaden är en större risk än att vara med, säger Gustafsson.

Andra finländska företag som tjänar bra i Kina är till exempel Metsä Group, Metso, Finnair och Saga Furs.

Långvarigt diplomatiskt samarbete

Pappers- och skogsindustrin, maskinteknik och pälsar är know-how och produkter som Kina köper av Finland. Finland har haft ett diplomatiskt samarbete med Kina i 65 år.

– Jag tror nog att våra starka företag behövs också i framtiden, både inom skogsindustri och maskinteknik, säger Gustafsson.

Och mycket är på gång i Kina.

– Kina har utvecklats, speciellt ekonomiskt. Det är inte längre det billiga landet i Asien dit man flyttar sin produktion, säger Gustafsson.

Av Finlands export går omkring 5 procent till Kina.