Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Bygg inte i Haikoskogen"

Från 2015
skog och hus
Bildtext Enligt detaljplanen byggs nya hus till vänster om konditionsbanan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hit men inte längre! Motståndet tätnar mot Borgå stads planer på fler egnahemshus i Haikoskogen.

De finns nästan överallt. Lapparna. Fastsatta på trädstammar längs med konditionsbanan, som slingrar runt Haikoskogen. Nu behövs många underskrifter.

skog
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Namninsamlingen för att skydda och bevara det som finns kvar av Haikoskogen är i full gång. Motståndet har inte fått gensvar i beslutsprocessen. Stadsutvecklingsnämnden ställde sig nyligen bakom planerna på 15 nya tomter i skogen.

Skogen krymper

- Haikoskogen blir bara mindre och mindre, säger Marianne Andersson, som aktivt är med i byföreningen. För varje ny byggnadsplan naggas den i kanterna.

Hon är ute och går i skogen dagligen med sina hundar - något hon har gjort i över 20 års tid. Den förra namninsamlingen fick över 400 underskrifter. Nu är en ny på gång på nätet.

- Vi har redan lite på 300 namn, och det kunde ju gärna bli en nolla till på slutet, säger hon.

- Det känns lite absurt att fylla området med så kallade ekohus och samtidigt spränga bort berg och ödelägga skog, säger Andersson.

träsk
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kulturlandskap

Över Haikoskogen är det sol och sommarsus hörs i trädtopparna. Skogen är tät och trolsk. Bebyggelsen nära intill känns med ens långt borta. Mellan stammarna glimmar träsket.

- Här är så vackert. Stillheten här vid träsket är fin. Ibland ser man sjöfåglar.

Över näckrosbladen leker trollsländorna för fullt. Här har tiden stannat.

Just precis här stod Albert Edelfelt och målade. Bland annat det stämningsfulla verket Juli (se bild i bildspelet). Också Yngling och sjöjungfru, Skogsträsket, Träsket i september samt Näckrosor har målats av Edelfelt i slutet av 1890-talet vid Haikoträsk.

De detaljplaner, Haikostranden II och Haikoträsk, som äter sig in i Haikoskogen kommer snart att läggas fram till påseende.