Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Narcissisten krossar sin partners självförtroende

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2016 12:09.
blomma täckt med snö
Bild: Unsplash / Hide Obara

Den självcentrerade narcissisten vill vara bäst i världen, törstar efter beröm, avundas andra och vill eller kan inte ta andras behov i hänsyn. För partnern som försöker blidka, avguda och betjäna narcissisten och narcissistens nyckfulla sinnesstämningar kan krafterna tryta och i värsta fall kan självförtroendet rasa.

"Hur vet jag om min man är en narcissist? Det vet jag inte heller. Jag har simmat allt djupare och nu drar de sega, slemmiga vattenväxterna mig till bottnet. Hur jag än sliter lyckas jag aldrig bryta de här tentaklerna. Jag är ett löv, som fladdrar efter det hur min man behandlar mig. Och inget är tillräckligt."

Specialläkaren i psykiatri Sami Salmi möter såväl narcissister som narcissisters offer i sitt dagliga arbete.

- Livet med en narcissist ter sig i början av förhållandet som något positivt. Man är inte blyg, man spenderar mycket pengar på dejter och vill imponera. Narcissisten vill vistas i de rätta kretsarna och uppför sig världsvant.

- Narcissister sätter mycket tid på att tänka ut det perfekta kärleksförhållandet, som de någon gång ska uppleva. Småningom smyger faktumet att den andra parten är en vanlig människa - ingen gud eller halvgud - in i förhållandet, och då visar sig narcissistens besvikelse. Besvikelsen uttalas tydligt och klart, utan genans.

specialläkare i psykiatri sami salmi
Bildtext Specialläkare i psykiatri Sami Salmi möter både narcissister och deras offer i sitt arbete.
Bild: Yle, Akuutti

Narcissism ett varaktigt karaktärsdrag

"Jag klamrar mig fast vid orden om kärlek och ser inte handlingarna. Hon har sakta uppfostrat mig att röra mig exakt enligt den väg som hon pekar ut. Hon talar om sina bragder och om sig själv så mycket att jag inte längre hör min egen röst."

- Budskapet är motstridigt: dels består det av att berömma och dels av att platta till den andra. Just det är farligt. När partnern kritiserar en försöker man såklart ändra på sig själv, korrigera det beteende som upplevs vara dåligt och behaga den andra. Så småningom börjar man ifrågasätta sig själv allt mer och det egna självförtroendet vittrar sönder, så att det till slut är i riktigt dåligt skick.

Budskapet är motstridigt: dels består det av att berömma och dels av att platta till den andra. Just det är farligt.

Sami Salmi, specialläkare i psykiatri

"I vilket skede märker man det? Man vänjer sig vid en odefinierad rädsla. En grinande jätte stiger in genom dörren med sina krav. Jag försöker att inte märka den. Jag tittar inte på den. Men tröttheten och besvikelsen över att jag får ta hand om allt själv växer i takt med att han knäpper i fingrarna och kommenderar."

- Alla exmakar och -makor är inte narcissister, trots att ordet "narcissist" nuförtiden används nästan synonymt med "expartner". Narcissism är ett relativt varaktigt karaktärsdrag, långvarigt, och förekommer i många människorelationer, inte endast när människor håller på att skiljas. Bara för att man säger elaka saker till någon, betyder det inte att man är en narcissist.

- Det finns psykopater som är oförmögna att leva sig in i en annan människas situation. En del av dem kan vara mycket våldsamma och likgiltiga. I praktiken är alla psykopater narcissister, men alla narcissister är inte psykopater. Det handlar snarare om självhävdelse och om att söka uppmärksamhet. Narcissisten är orolig för att andra är avundsjuka eller upplever, att han inte har nått upp till en ställning som tillhör honom.

Vård kan hjälpa

"Det finns stunder då jag kommer loss. Jag får fly till andra människor. Då vaknar mitt gamla jag. En leende, avslappnad kvinna. Jag blir som ett blommande körsbärsträd i en plötslig vår. När jag går tillbaka hem faller de vita kronbladen av på vägen."

- Resultaten har varit goda om narcissisten verkligen förstår att det här är ett problem som försvårar hans eget liv, och förbinder sig till lång psykoterapi. Narcissisten söker vård och hjälp, och står då inför det ofrånkomliga faktumet att han inte är perfekt. Då blir narcissisten deprimerad, rejält deprimerad. Det är ett fruktansvärt hot att han inte är bäst i världen. Det är ett värre hot än döden.

Narcissisten söker vård och hjälp, och står då inför det ofrånkomliga faktumet att han inte är perfekt.

Sami Salmi, specialläkare i psykiatri

- Narcissisten vill ha vård, men så fort som självförtroendet återfinns och depressionen lättar, blir vårdrelationen ett hot. Narcissisten tänker: "Jag är smart och vet nästan allting om allting, och nu ska den där klantskallen ge mig råd ..." Då vänder han på klacken. Men om narcissisten förbinder sig till vården kan det ske en stor förändring som är viktig både för människan själv och naturligtvis också för de anhöriga.

"Han törstar efter hyllningar och publicitet. Jag är inte längre i en sådan ställning i arbetslivet att han kunde få någon ära för att han är min man. Jag har förvandlats till en stackare utan värde. Han har övertaget nu."

- Har man levt länge med en narcissist eller rentav psykopat, och den andra har fått en att tro att man inte är tillräckligt bra och räcker till, är det en hård väg att gå. I bakgrunden finns känslan av att man blivit förrådd. Sedan kan man ta itu med att fundera på vad som finns att göra i situationen.

Ingen måste leva med en narcissist

"Jag får höra att jag behandlar henne illa. Ingen vits att tro att jag skulle klara mig ensam med barnen. Jag har ju inget vett i skallen, säger hon. Och skulle jag komma på sådana idiotier, känner hon nog en domare som kan bevisa att jag är sinnessjuk. Jag är så förvirrad att jag inte ens förstår hur ologiska saker hon säger."

- Jag skulle säga att ingen är förpliktigad att leva tillsammans med en narcissist. Men det går inte att bestämma för någon annan. Speciellt om det förekommer fysiskt våld bör man snabbt dra slutsatsen att man behöver beskydd. Lämnar man narcissistens influensområde kan han bli ännu mer arg. Ibland är mödrahem och skyddshem bra alternativ att överväga.

"Jag är splittrad och trasig. Barnen skär sina fötter på mina vassa kanter när de går på tambursgolvet. De ser min ångest. De ser mitt tysta kroppsspråk och förstår mer än de borde. Jag känner mig skyldig för att jag har fött dem till denna söndriga konstruktion. Därför bestämmer jag mig för att slita sönder den här familjen. Jag är inte till någon nytta för dem om jag inte själv orkar."

Höstlöv
Bild: Unsplash / Matthew Brodeur

- Man kan vara tvungen att komma överens med narcissisten trots att man skiljer sig om man har gemensamma barn eller om det finns något annat ouppklarat. Är man tvungen att samarbeta med en narcissist är det bra att minnas att han inte strävar till att vara en vanlig person. Han vill vara direktör för ett toppföretag, topp-operasångare eller toppgitarrist, och göra sig känd som en sådan. Det är en bra utgångspunkt att minnas detta.

- Det som åtminstone inte underlättar saken är att säga: "Vad tror du riktigt att du är, du får ta skeden i vacker hand och uthärda vardagen precis som vi alla andra." Det är rena giftet för en narcissist. Handlar det dessutom om en aggressiv typ kan han gå till anfall. Är han inte aggressiv, kanske han i bästa fall sticker, gör en arvslös eller tar ut skilsmässa.

"Inte är den som fastnat för en narcissist någon svag, obegåvad usling. En feminist eller en skicklig, utbildad yrkesmänniska som också är framgångsrik privat är lika lätt byte för en narcissist som vem som helst. Narcissisten söker efter en typ som speglar hans eget ego. Någonstans finns en mjuk punkt som han anfaller. En spricka eller en öppning. Eller helt enkelt det behov av kärlek, förtroende och total underkastelse, som finns inom oss alla.

- För att inte gödas av narcissisten behövs en spegel, en annan person, vän eller ett proffs. Narcissisten kan inte vara en spegel. Hans synsätt är så färgat av den egna världsbilden att han inte kan fungera som en normal vän eller make.

Textutdragen är ur en anonym dagbok.

Lea Froloff, Yle Turku
Originaltexten på Yle Akuutti.

#inödochlust?