Hoppa till huvudinnehåll

Vega

"Vi vill höja potatisens image"

Från 2015
Susan Englund från intresseföreningen Dagsmark Potato
Bildtext Susan Englund från intresseföreningen Dagsmark Potato
Bild: Peter Fahllund / Yle

Potatisodlarbranschen är inne i en svacka just nu. Det beror mycket på att EU's sanktioner mot Ryssland stoppat exporten, men också på att potatisen tappat i betydelse vid våra matbord.

Susan Englund är ordförande i intresseföreningen Dagsmark Potato, och bubblar av idéer trots orosmolnen.

- Potatisens image skulle behöva höjas i dethär läget, säger Englund. Därför är vi aktiva med nyheter av olika slag.

Tapetklister, hamburgerbröd, bakelser och diet

Dagsmark Potato lanserar bakelser och hamburgerbröd av potatis. Dessutom för man fram olika sorters hobbymaterial som t.ex. tapetklister gjort på potatis. En aning otippat är att Englund säger att man faktiskt kan använda potatis som bantningsmedel.

- Om du enbart äter potatis med smör så går du ner i vikt, bedyrar Englund.

Hur i världen går det här till? Frågar vän av ordning förstås. Vissa populära dieter bannlyser ju potatis från menyn. Enligt Englund beror det på att det inte finns något fett i potatisen, men den ger ändå en mättnadskänsla. Och eftersom potatis innehåller så många mineraler, vitaminer och annat hälsosamt, förorsakar den inga betydande brister.

- Skörden kom sent igång på grund av det regniga och svala vädret under första delen av sommaren, säger Englund. Potatisarna blir troligen något mindre än normalt, men kvaliteten bör bli god tack vare värmen den senaste tiden. Om vi får en fin höst blir det nog en bra skörd i år.

Skandinaviska Potatisdagen ger inspiration och framtidstro

I veckoslutet arrangerades den Skandinaviska Potatisdagen i Dagsmark och Kristinestad. Ett evenemang som samlar branschfolk kring nyheter, trender och nytänkande. Hur mycket betyder denhär sammankomsten för er?

- Den ger inspiration och framtidstro, säger Susan Englund. Och det är precis vad som behövs i dethär litet molokna ekonomiska läget.