Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringens alternativa planer klara inom september

Från 2015
Uppdaterad 24.08.2015 20:47.
Juha Sipilä
Bild: Lehtikuva

Regeringen försöker hitta nya sätt att förverkliga samhällsfördraget efter förra veckans strandade förhandlingar, och utarbetar nu en plan för att förbättra konkurrenskraften

Statsminister Juha Sipilä (C) sade i dag vid en presskonferens att ett samhällsfördrag skulle ha varit ytterst nödvändigt nu då man eftersträvar ekonomisk tillväxt.

- Nu måst man välja andra metoder, sade Sipilä.

Enligt statsminister Sipilä måste det så kallade hållbarhetsgapet på 10 miljarder euro justeras med hjälp av besparingar för 4 miljarder euro och strukturella reformer för cirka 4 miljarder euro. Resten av underskottet ska täckas genom förbättrad konkurrenskraft.

- Det är av största vikt att få igång den ekonomiska tillväxten. Ju bättre vi lyckas förnya arbetslivet, föra en måttlig lönepolitik och öka effektiviteten desto mindre är behovet av ytterligare nedskärningar i statens utgifter och av skattehöjningar.

Enligt Sipilä måste Finlands konkurrenskraft öka med 15 procent. En del ska ske via en måttlig lönepolitik, en del genom ändringar i arbetslivet och en del genom åtgärder som ska höja produktiviteten i företagen.

Statsministern lägger fram planen för riksdagen som ett meddelande från statsrådet senast i slutet av september 2015.

Sedan behandlas varje nytt lagförslag enskilt i riksdagen. Regeringens mål är att lagändringarna ska vara godkända av riksdagen före utgången av juni 2016.

Enligt Sipilä kan det bli fråga om en förtroendeomröstning i riksdagen.

Yle Nyheter TV-nytt: Stubb: Inga åtstramningar i detta skede - Spela upp på Arenan

Finansminister Alexander Stubb konstaterade i dag att trots att trepartsförhandlingarna om det så kallade samhällsfördraget misslyckades, kommer både facket och näringslivets representanter att delta i arbetet med att utarbeta lösningar på de ekonomiska problemen.