Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Björn Ådahl: Problemen i Kina kan ha långtgående följder

Från 2015
Hang Seng Index i Hong Kong 5.9.11
Bild: EPA/YM YIK

Nedgången på Asienbörserna fortsätter också i dag. I går spred sig börsoron till hela världen, och i USA stängde börserna rejält på minus.

Vad är kursraset en signal om, Yle Nyheters Kinamedarbetare Björn Ådahl?

- Det är ett utslag för att Kina tampas med stora ekonomiska problem. Samtidigt måste man dock komma ihåg att börserna i Kina spelar en mindre roll än börserna i västvärlden, det är främst enskilda individer som är aktiva på börsen - och de flesta vet att det de sysslar med mest kan liknas vid hasardspel. Men visst har många människor förlorat sin egendom, säger Ådahl.

Det talas om ekonomisk stagnation i Kina, vad betyder det?

Björn Ådahl
Bildtext Björn Ådahl
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

- Ingen vet med säkerhet vad som pågår i Kina, inte ens ledarna i centralregeringen kan lita på siffror som pumpas ut eftersom den officiella statistiken är ökänt opålitlig.

Enligt Ådahl oroas den högsta ledningen av att de lokala myndigheterna är skuldsatta och att det kan få långtgående följder för landets ekonomi.

- Det finns också en bubbla på bostadsmarknaden, byggnader som redan har uppförts står tomma och det finns ingen efterfrågan.

Enligt Ådahl är det ett stort problem för de lokala myndigheterna att bostäder står tomma eftersom deras främsta inkomstkälla är försäljning av mark till byggföretagen.

Fabriker stänger och folk blir utan jobb - vad betyder det att vara arbetslös i Kina?

- Det finns i praktiken inget skyddsnät alls, socialbidragen är obetydliga i Kina. Alla tar hand om sig själva, det är i princip familjens uppgift att ta hand om dem som mister sitt jobb men alla familjer har inte råd att göra det, säger Ådahl.

Kan nedgången få politiska konsekvenser?

- Nedgången kan ha långtgånde konsekvenser. Kineserna har länge ställt sig skeptiska till sina lokala ledare - som ofta är korrupta och inkompetenta - men de har hyst förtroende för de högsta ledarna.

- Det är tilltron till den högsta ledningen som håller ihop hela landet. Ingen vet hur det går om den tilltron vacklar, säger Ådahl.

Diskussion om artikeln