Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Våra kläder synade i sömmarna

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 09:37.

Vad är det vi köper när vi uppdaterar vår garderob? Programledaren Camilla Thulin och reportern Ricardo Garcia tar med oss på en resa långt bortom provrummen.

Det handlar om vackra material, unika hantverk och olika klädstilar. Men också om konsumentkunskap om bland annat de kemikalier som finns i flera av de plagg vi köper idag. Vad är god kvalitet? Serien utforskar klädernas väg från ursprung till kropp.

Vi får se hur virkning, vävning, flätning, sömnad, broderi samt batik tar form och tillsammans med Camilla tvättar, lagar, handlar och kvalitetstestar vi.

- Vi slänger och konsumerar väldigt mycket kläder i dagens samhälle, vilket ju är en katastrof miljömässigt. I det här programmet vill vi bredda kunskapen om hur man väljer rätt plagg och tar hand om kläder så att de håller i många år framöver, säger Camilla.

Förutom tips och trix blir det reportage och tester från världens olika hörn. Hur ser livet ut för de som jobbar med att sy våra kläder och varför är barnarbete ett genomgående inslag i bomullsframställning?

Kvalitet (Sverige)
Yle Fem tisdagar kl. 19.00, seriestart 25.8.2015 (repris lördagar)
8 avsnitt
1 år på Arenan

Produktion: UR Sverige / Samproduktion

Innehåll i de olika avsnitten (preliminärt sändningsdatum)

Avsnitt 1 (25.8.2015)
Syjunta för herrar. Vi träffar en sömmerska i Bangladesh som är en av alla dem som syr för svenska märken. Hennes liv skulle förändras om konsumenterna betalade 20 cent mer per plagg som hon har sytt och pengarna tillföll henne.

Avsnitt 2 (1.9.2015)
Läder och hårdrock. Camilla Thulin åker på hårdrocksfestival för att putsa skor och prata läder. Vi följer ekologisk tillverkning av skor, från hud till färdig produkt och får se hur högklackade stövlar skapas i näver.

Avsnitt 3 (8.9.2015)
I tvättstugan. Camilla Thulin guidar oss genom tvättstugans värsta fällor och undersöker vad som händer om man häller en hel flaska vin på bästa blusen. Vi undersöker hur en sjöbotten ser ut, där kemikalier från våra kläder har samlats.

Avsnitt 4 (15.9.2015)
Köp smart. Camilla Thulin letar i butiker efter galakläder till de svenska mästarna i Rollerderby. I olika butikskedjor och second hand-affärer mäter, drar och klämmer hon på plaggen och delar med sig av sina bästa köptips.

Avsnitt 5 (22.9.2015)
Hållbart mode. Smart mode håller länge. Följ med Camilla Thulin och se mode som är gjort för att hålla. Vi får se hur världsmästarna i återvinning gör för att lyckas så bra, och hur merinofårets ull blir en mössa

Avsnitt 6 (29.9.2015)
Lappa och laga. Vi tittar på plagg som lappats och lagats för att hålla ett helt liv och jämför med hur vi behandlar våra plagg i dag. Många av oss slänger hellre än att sy i knappen som fattas i skjortan.

Avsnitt 7 (6.10.2015)
Haute couture på auktion. Camilla Thulin åker till London, där hon ropar in fynd på haute couture-auktion. Vi besöker en korsettmakerska i Stockholm.

Avsnitt 8 (13.10.2015)
Ren bomull, smutsig framställning. Vi tittar närmare på bomullens blodiga historia och möter en väverska på Bali som behärskar den avancerade tekniken ikat.