Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gatukonst pryder Konstfabrikens fasad

Från 2015
Gatukonst på Konstfabriken
Bildtext Byggställningar och -material skymmer ännu delvis verket.
Bild: Yle/Outi Pukkila

Det stora, omdebatterade gatukonstverket på Konstfabrikens fasad i Borgå är nu klart. Verket avtäcktes på tisdag förmiddag.

Gatukonstverket finns på fasaderna mot Alexandersbågen och Västra Alexandersgatan, och har skapats av konstnärerna Kislow (Alexey Kanunnikov) och Kreemos (Roman Salomatin).

Susann Hartmann, chef för kulturtjänster i Borgå
Bildtext Susann Hartman.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Chefen för kulturtjänster i Borgå, Susann Hartman, berättar att konstnärerna valdes ut efter att staden var i kontakt med Street Art-museet i S:t Petersburg.

– De gav fem olika förslag och av dem valde vi ut Kislow och Kreemos. Den ena konstnären kommer från Ryssland och den andra från Ukraina, säger Hartman.

Väckte debatt i tidigt skede

Redan innan konstnärerna ens hade hunnit börja måla på Konstfabrikens fasad väckte verket debatt och kritik i traditionella medier och på webben.

Efter att en bild i vykortsstorlek av verket hade publicerats var det en Borgåbo som tolkade verkets motiv som muslimska kvinnor och förundrade sig över det.

Hartmans känslor kring debatten är delade.

– Å ena sidan är jag alltid glad när konst diskuteras. Eftersom det här är ett ganska stort konstverk som finns mitt i Borgåbornas vardag så tycker jag att det är bra att man tar ställning.

"Hoppas håller många år"

Hartman säger att verket egentligen föreställer hjortar med fyra ben, svansar, öron och horn, iklädda en åtsittande dräkt och teatermasker.

– Jag tolkar dem som djur eller skådespelare som dyker ut på gatan från Konstfabrikens scener, eller en dansgrupp som dansar runt fasaden. Men det återstår att se vad Borgåborna tycker.

Målfärgen ska hålla i mellan fem och tio år. Hartman hoppas att konstverket hålls i skick så länge. En del av verket har målats på Konstfabrikens dörrar och de delarna kommer att slitas med tiden.

– Jag hoppas ändå att vi ska få njuta av verket i många år, säger Hartman.