Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svenskarna donerade runsten åt Lovisa

Från 2015
Uppdaterad 26.08.2015 06:39.
Sten avtäcktes i Lovisa
Bildtext Maria Schulgin med runstenen
Bild: Yle/Outi Pukkila

Lovisa stad har fått en runsten i donation från Sverige. Det är en kopia av Sveriges mest kända runsten, Gripsholmsstenen. Runorna berättar om vikingarnas äventyr och plundringståg till Kaspiska havet.

Fastän runstenen i Lovisa bara är en kopia, berättar den ändå en spännande historia om det förflutna.

Vikingarna, som också kallades varjager, åkte på plundringståg längs finska viken till Nevafloden, Ladoga och därifrån ända till Kaspiska havet.

Vikingarnas plundringståg

Runstenen berättar om Tola som lät resa stenen åt sin son Harald, Ingvars bror. De begav sig på en lång resa för att leta efter guld, och matade örnar i öst. De dog sedan i söder, i Särkland.

– Ingvar var en känd vikinge som också fick sin egen saga. Att mata örnar handlade om att man lämnade sina döda fiender kvar på slagfältet för att bli uppätna av örnar. Och Särkland var vikingarnas namn för kalifatet i Bagdad, förklarar kulturaktivist Maria Schulgin i Lovisa.

För drygt tusen år sedan var Bagdad centrumet för den arabiska kulturen. Där utvecklades såväl medicinen som matematiken.

Blir internationell stenpark

I strandparken i Lovisa byggdes en jungfrudans för ett tjugotal år sedan. Efter det har bland annat ett par gamla kvarnstenar och en skulptur som består av delar från den gamla stenbron i Liljendal hämtats till parken.

Runstenen som har donerats av svenskar är början på en internationell stenpark på platsen. Tanken är att det ska finnas kopior av historiskt viktiga stenar från hela världen i parken.

– Det är bra att känna till var mänskligheten har sina rötter. Jag tror att stenparken får folk att minnas historia och plocka fram sina egna minnen från Grekland eller andra delar av världen, säger Schulgin.

– Man kan också utnyttja det här i skolornas undervisning. En sten som man kan röra vid är något helt annat än en bild i en bok.

Människans minne är kort

Schulgin säger att moderna människor ofta är historielösa och kanske inte ens vet något om vad som hänt på den egna orten.

Man lever starkt i nuet och framtiden, men vet inte så mycket om rötter, bakgrund och historia.

– När vi till exempel talar om flyktingar så glömmer vi ofta att vi också har folk som lever i exil och som har flytt undan krig på samma sätt som människorna från Syrien gör nu. Så kort är vårt minne.

Hembygdskunskap viktigt

För en personlighet inom kulturlivet i Lovisa som Maria Schulgin är det hemskt att skolorna drar ner på historieundervisningen, och att hembygdslära fattas som skolämne.

– Det är viktigt att känna till sin egen hemorts historia och vara stolt över den, att förstå sina egna rötter och resten av världen.

– Det är hemskt att höra nyheter där man till exempel berättar om hur Isis förstörde ett tempel i Palmyra. Det är helt oförståeligt och berättar om att de inte har någon kunskap om dess betydelse för mänskligheten, säger Schulgin.

Runstenen avtäcks officiellt på tisdagen.

Text: Outi Pukkila/Yle Helsinki