Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Handeln på väg mot fria öppethållningstider

Från 2015
Uppdaterad 25.08.2015 16:06.
Bild: YLE/Fred Wilén

Regeringen har kommit med ett förslag om att införa fria öppethållningstider inom handeln.

Förslaget som skickades på remiss i dag gäller detaljhandeln och frisersalongsverksamheten.

Om riksdagen godkänner förslaget finns det inte längre några begränsningar i lagstiftningen gällande när affärer och frisersalonger får vara öppna.

Det är den enskilda företagaren som får fatta beslut om när service erbjuds. Det betyder att det blir möjligt att låta klippa håret mitt i natten och på midsommardagen.

Om remissrundan löper normalt kan riksdagen behandla förslaget i slutet av året och om det godkänns kan lagändringen träda i kraft redan i början av nästa år.

Handen av en frissa som håller i en sax och klipper hår.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Inte lika för alla

I den nuvarande lagen om öppettider för detaljhandeln och frisersalonger finns bestämmelser om högtider då verksamhet inte får bedrivas.

Undantagslov från de fastslagna öppethållningstiderna kan beviljas av regionförvaltningsverket, och kostnaderna för tillståndet kan uppgå till några hundra euro.

Särskilt frisörer har kritiserat systemet med undantagslov eftersom många gärna jobbar på självständighetsdagen då folk vill bli fina i håret.

Näringsidkare har beviljats undantagslov på olika grunder på olika håll i landet. Exempelvis i östra delen av landet har strömmen av ryska turister fått butiker att ansöka om och bli beviljade lov att ha öppet kring nyår mer än företagare på andra håll i landet.

Undantagsloven slopas om den nya lagen träder i kraft.

Också i den nya lagen skulle en företagare ha rätt att ha en ledig dag i veckan, även om köpcentret som butiken är inhyst i är öppet sju dagar i veckan.