Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Samjour i Lojo ska ge effektiv och trygg vård

Från 2015
Uppdaterad 26.08.2015 12:14.
Ambulans utanför Lojo sjukhus.
Bildtext Alla jourpatienter vid Lojo sjukhus ska skötas av samma jour.
Bild: Yle/Minna Almark

Vården ska bli snabbare, effektivare och tryggare då den nya samjouren för dygnetruntvård öppnar i Lojo sjukhus på tisdag (1.9). Samtidigt blir det striktare vem som verkligen får jourvård utanför tjänstetid.

Från och med den första september är det Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS som sköter dygnetruntjouren för bashälsovården och specialsjukvården i Lojo sjukvårdsområde.

- Alla patienter vårdas av en och samma jour och de behöver inte upprepa samma procedur på två olika ställen, säger överläkare Jukka Vaahersalo.

Överläkare Jukka Vaahersalo.
Bildtext Jukka Vaahersalo
Bild: Yle/Minna Almark

Enligt honom är mellan fem och tio procent av alla jourpatienter sådana som har skickats vidare till specialsjukvården från bashälsovårdens jour.

Också jouravgiften kommer att bli enhetlig, vilket innebär att man inte längre kan bli tvungen att betala två avgifter beroende på vårdbehovet.

Enbart akuta fall tas emot

Det är också i fortsättningen meningen att man ska uppsöka sin egen hälsovårdsstation dagtid. Enligt Jukka Vaahersalo är det viktigt att de som kommer till samjouren vid Lojo sjukhus verkligen är i behov av akut vård.

Därför ska man alltid först ringa och konsultera vårdpersonalen.

- Alla patienternas vårdbehov värderas utgående från gemensamma kriterier, säger Vaahersalo. Alla får den service de behöver, men inte nödvändigtvis dyr vård under kvällen och natten. Om vårdbehovet bedöms vara sådant att man kan vänta till följande dag, så hänvisas man till sin egen hälsovårdsstation.

Kortare köer ger tryggare vård

Meningen är att köerna vid jouren ska bli kortare och patienternas vård tryggare.

- Det är ofta stor trängsel på jourmottagningarna i Finland. Faran är att de patienter som verkligen är sjuka inte får vård tillräckligt snabbt, konstaterar Vaahersalo.

Personalen får också mera resurser att koncentrera sig på de fall som kräver mycket vård då patienterna på jouren blir färre.

Barnläkare dygnet runt

Från och med första september kommer det också att finnas en konsulterande barnläkare vid Lojo sjukhus dygnet runt. Meningen är att läkare kan ringa barnläkaren för att få råd och om det behövs kan också barnpatienter skickas dit för att undersökas.

- Det innebär att barnpatienter inte nödvändigtvis behöver åka till Jorvs sjukhus i Esbo.

Barnläkaren finns också till för läkare och patienter från Västra Nylands sjukvårdsområde, understryker Jukka Vaahersalo.

Hoppas på inbesparingar

Benita Öberg, som är grundtrygghetsdirektör i Sjundeå, säger att den nya samjouren i Lojo inte innebär stora förändringar för Sjundeåborna.

Sjundeås grundtrygghetsdirektör Benita Öberg.
Bildtext Benita Öberg
Bild: Yle/Minna Almark

Dagsjouren kommer att finnas kvar som tidigare i Sjundeå.

- Det är mest en fördel att HNS sköter jouren utanför tjänstetid eftersom det blir lättare för patienterna. Man behöver inte fundera på om man behöver specialsjukvård eller inte, säger hon.

Enligt Benita Öberg är det svårt att veta vad samjouren innebär ekonomiskt för kommunernas del.

- Tidigare har vi köpt jouren utanför tjänstetid av Lojo stad och sedan eventuell specialsjukvård av HNS. Nu blir det bara en avgift, så jag hoppas att det här blir en inbesparing.

Radio Vega Västnyland

4:24