Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

We Are Your Friends – en DJ för EDM-fans

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 08:58.
zac efron som DJ
Bildtext Hela publikhavet gungar när Cole (Zac Efron) intar DJ-scenen i Max Josephs "We Are Your Friends".
Bild: SF Film Finland Oy

Cole lever, bor och jobbar med sina bästa vänner. Däremellan drömmer han om en karriär som DJ. Men vad händer när han möter den som håller nycklarna till drömvärlden?

Det tar ungefär tjugo sekunder att inse att jag inte är målgruppen för ”We Are Your Friends”.

Jag är tjugo år för gammal. Har ingen koll på EDM. Har aldrig testat PCP. Känner ingen DJ. Och brukar inte klä mig i bikini när jag går på konsert.

OMG! Innebär det att jag och alla andra över tjugofem per automatik borde skippa Max Josephs historia om Cole & co? Nej, inte alls. Bara man står ut med inledningens macho-jargong och helhetens soundtrack så blir det riktigt intressant.

Heta DJ-drömmar

Möt Cole (Zac Efron). En snygg 23-åring som fastnat i en limbotillvaro. Ingen utbildning, inget egentligt jobb. Många brudar, ingen egentlig flickvän. Inget eget hem, inga rutiner. Leva på natten, sova på dagen.

Allt inramat av drömmen om att skapa den perfekta låten. Den som äter sig in i publikens nervsystem och blir ett med dess hjärtrytm.

wes bentley som Dj
Bild: SF Film Finland Oy

Dags att möta James (Wes Bentley). Fyrtioåringen som kommit så långt man kan inom DJ-världen.

Med gig världen över, ung flickvän (Emily Ratajkowski) och snygga prylar. Och nu är han villig att öppna himmelrikets portar för Cole.

Problemet är bara att Coles oborstade vänner inte är välkomna in i finrummet. Samt att den unga flickvännen är beredd att välkomna honom vart som helst.

Samma gäng - annan tid

We Are Your Friends är mycket långt en film som står och faller med sina huvudrollsinnehavare. Lite på samma sätt som Francis Ford Coppolas Outsiders gjorde för drygt trettio år sedan.

Och det finns fler likheter.

Här finns samma typ av gäng och gemenskap. Samma längtan bort från en skitig verklighet. Samma klassmarkörer, samma testande av gränser och samma vilja att göra rätt. Trots allt.

Det är bara tempot som skruvats upp några grader. Medan cynismen blivit hårdare. Och glansigare.

Här befinner vi oss i landskapet på den andra sidan om Hollywood-skylten - i gränslandet mellan rikedom och krossade förhoppningar. Där vardagen tillbringas vid en pool som alltid är småsolkig, medan havet står för de rena drömmarna.,

Och här representeras yrkeslivet enbart av en längtan efter något annat. En oändlig räcka skådisar som extraknäcker som servitörer. Fastighetsförmedlare som bara förmedlar illusionen av ett hem.

Zac & Wes

Zac Efron må ha svårt att skaka av sig sin image som tonårsdröm, men han gör sin Cole med stil. Det är inte lätt att se ut som om man var fotoshoppad och ändå lyckas förse sin rollkaraktär med en lämplig dos osäkerhet och omedvetenhet om det egna jagets potential.

zac efron ler mot kameran från sitt DJ-bord
Bild: SF Film Finland Oy

Det finns stunder då Efron påminner om en ung Rob Lowe i St. Elmos Fire (1985). Och det finns blickar och hela scener som för tankarna till en ung Jared Leto i Requiem for a Dream (2000).

Men Efron i all ära så är det ändå Wes Bentley som stjäl showen. Hans James är oväntad, intressant och karismatisk. Enligt alla slentrianmässiga konventioner borde han vara en slemmigt slipad cyniker – men i Max Josephs händer blir han en slags fadersgestalt. Till en viss gräns.

Gränsvakten inom mig löper dessvärre amok när det gäller kvinnoporträttet. Än en gång denna sköra musa. Komplett med plutmun och Bambi-ögon. Och med endast en uppgift: att förföra och inspirera alla dessa arga unga män på vägen mot storverk.

Mer om ämnet på Yle Arenan