Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serbien och Kosovo närmare försoning

Från 2015
Uppdaterad 26.08.2015 07:14.
Kosovo blev självständigt den 17 februari 2008
Bildtext Kosovoalbaner firar självständigheten från Serbien 2008.
Bild: Valdrin Xhemaj / EPA

Serbien och Kosovo har tagit ett steg mot normalisering av förhållandet mellan länderna och kommit överens om ett flertal kärnfrågor.

Ländernas premiärministrar slöt på tisdag kväll i Bryssel ett avtal som gäller bland annat energifrågor och telekommunikation.

Förhandlingarna mellan länderna ska leda till att den serbiska minoriteten i norra delarna av Kosovo får mer att säga till om gällande ekonomi- och utbildningsärenden i regionen.

Serbien och Kosovo kom också överens om regler kring användning av bron i Mitrovica i norra Kosovo som varit en inflammerad fråga. Bron kopplar samman etniskt serbiska och albanska bostadsområden.

Förutsättning för EU-medlemskap

EU:s högsta utrikespolitiska talesperson Federica Mogherini kallade avtalet för en betydelsefull milstolpe i arbetet för att normalisera förhållandet mellan grannländerna.

Kosovo utropade sig självständigt år 2008 men Serbien har inte godkänt Kosovo. Största delen av EU-länderna samt USA har godkänt Kosovos självständighet.

En förutsättning för att Serbiens ansökan om EU-medlemskap ska gå vidare är att landet gör något konkret för att värma upp relationen till Kosovo.