Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiberkabel fick inte borgen i Vörå kommun

Från 2015
Thomas Holm
Bildtext Thomas Holm i Oravais Centralantenn andelslag
Bild: YLE/Patrik Enlund

Tidigare var det vanligt att kommunerna rätt frikostigt gav kommunal borgen, men efter ändringar i kommunallagen som trädde i kraft i maj i år har kommunernas möjligheter att ge borgen begränsats.

Det fick Oravais Centralantenn andelslag erfara när andelslaget sökte borgen för ett lån på 800 000 euro på en lånetid på 20 år. Pengarna behövs för att byta ut kopparnätet till optisk fiberkabel till 400 hushåll.

- Det sker en generationsväxling, hus byter ägare och det byggs nytt i Oravais, och det är de unga som vill ha snabbare förbindelser, berättar Thomas Holm i andelslaget.

Att andelslaget ville ha kommunal borgen förklarar Holm med att det är ett bra sätt att ordna finansieringen så att det inte på en gång blir en så stor summa för ett enskilt hushåll.

Kommunens möjlighet begränsad

Kommunen har inte som tidigare frihet att bevilja kommunal borgen, uppger Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Han hänvisar till nya kommunallagen som trädde i kraft i maj.

Antennandelslaget hör inte till kommunkoncernen och kan inte betecknas som idrotts- eller kulturverksamhet.

- Det är behjärtansvärt att andelslaget vill se till att det finns likvärdiga snabba förbindelser i Österbotten, men numera ställer lagen hinder i vägen för kommunal borgen.

Finns det en privat marknad för fibernät kan kommunen inte gå in och stöda ett enskilt företag om det inte ingår i kommunkoncernen, säger Ollikainen. Det är dagens tolkning, men frågan utreds ännu på kommunen.

Att lagen skärptes beror enligt Ollikainen på erfarenheter bland annat från Kaustby där kommunen gick på en smäll i samband med borgen åt festivalarrangören. Det hänvisas också till en borgen åt ett meijeri Lappland.

Andelslaget har extra stämma

Den 20 september har andelslagets medlemmar kallats till en extra stämma för att diskutera ny finansiering om kommuns borgen uteblir.

Ett förslag är en anslutningsavgift på 600 euro som grundplåt fördelad på två år. Resten lånar andelslaget av finansiärer.

Preliminära kalkyler visar att det går att återbetala lånet med avgifter på dagens nivå.

Satsningen på 800 000 euro ger ett förbättrat TV-nät och internetanslutning.