Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mycket "dolda" jobb i Östnyland

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 08:43.
Arbetssökande vid datorn
Bildtext Allt finns inte i tidningarna. Det gäller att vara aktiv på näket och surfa runt på jakten efter arbete.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det gäller som arbetssökande att hålla ögon och öron öppna och ringa runt till företag, vänner och bekanta. En stor del av de lediga jobben i regionen Östnyland är nämligen dolda.

Med dolda jobb avses arbeten som inte syns på webbsajter som mol.fi, monster.fi, indeed.fi, oikotie.fi, eller på duunitori.fi.

- Det lönar sig att ta direkt kontakt med företag i den bransch som intresserar och i den region där man bor och hoppas på att man ringer till rätt plats vid rätt tidpunkt, säger Petra Bäcklund, som jobbar som webb-och jobbsöksrådgivare vid Springhouse, som är en köptjänst för TE-byrån.

Annonserna är out

Att det finns så många lediga jobb som inte syns på de olika sajterna för lediga jobb, förklarar Bäcklund med att företag undviker att annonsera av bland annat ekonomiska orsaker.

tove martti och petra bäcklund från nylands arbets- och näringsbyrå i borgå
Bildtext Tove Martti och Petra Bäcklund
Bild: Yle/Stefan Härus

- Det är också tidsmässigt förödande att vara tvungen att bläddra bland hundratals ansökningar och plocka ut kandidater för en första intervju. Istället föredrar företagen sajten CV-netti.fi - en sajt där det i dagens läge finns cirka 50 000 CV:n. Där går det lättare och snabbare för företagen att få fram lämpliga kandidater för sina lediganslagna tjänster, säger Bäcklund.

Surfa runt

Servicechefen vid Nylands arbets- och näringsbyrå i Borgå - Tove Martti - medger att sättet att söka jobb drastiskt förändrats under de senaste åren.

- Tidigare räckte det med att söka lediga tjänster genom att besöka arbetskraftsbyrån. Nu gäller många andra kanaler - företagens egna webbplatser inte att förglömma, säger Martti.

Var har man då de största chanserna att hitta jobb idag?

- Det finns ingen top-tio-lista idag. Också här har förändringens vindar blåst. Förr hittade man garanterat ett jobb om man var närvårdare. Idag ser det inte ut på det sättet mera. Det finns inte mera några säkra jobb inom en viss bransch eller i en viss region, men i och för sig är chanserna förstås större i stora städer och kommuner, säger Martti.

Företagare

Om man kammar noll och det vägrar nappa, så finns alltid möjligheten att försörja sig genom att starta ett eget företag.

- Jag ser nog en svag trend då det gäller enmansföretagen. Det skulle inte förvåna om utvecklingen på det här området skulle fortsätta i ännu högre grad än nu. Isynnerhet som allt fler går arbetslösa en längre tid än den lägsta intervallen på tre månader, säger Martti.

(Det här är en del av Yle Östnylands satsning "Jobb i Östnyland".)