Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Jag trodde jag var perfekt och hade en dålig man"

Från 2015
Uppdaterad 18.01.2016 10:27.
Heli Thorén skrev en bok om sin skilsmässa
Bildtext När Heli Thorén insåg att också hon själv gjort fel, blev allt lättare.
Bild: Johanna Minkkinen/YLE

För ett och ett halvt år sedan skiljde sig Heli Thorén, 34, från sin man. Bakom fanns en lång kamp för äktenskapet med bland annat parterapi.

- Beslutet var inte lätt. Men det som gjorde saken lättare var att vi verkligen hade försökt. Jag har aldrig funderat över om vi borde ha gjort mer, jag vet att vi har gjort allting.

Våga prata

Efter skilsmässan började Heli Thorén skriva dagbok och ganska snabbt blev det klart att dagboksanteckningarna skulle bli en bok. I september utkommer boken Ehjäksi - kertomus hyvästä erosta.

- Många vågar inte tala om känslor och när man håller tyst blir känslorna skamliga. Jag kände att jag måste vara ärlig med det här.

Livet är som man bestämmer att det ska vara. Det här är ett lyckligt liv även om jag i det här skedet är ensam.

― Heli Thorén

Hurdana känslor gick du själv igenom vid skilsmässan?

- Det var ju hemskt, jag kände mig ensam och det kändes som om hela min värld hade krossats. När jag läser igenom boken nu, tänker jag på hur jag har klarat mig igenom det. Det gör ont, men man blir hel igen.

Kan man vara med som singel?

Heli Thoréns bok kommer ut på finska, men hon hoppas att den snart översätts till svenska. De finlandssvenska kretsarna i Helsingfors innerstad är små, men Thorén funderade aldrig på vad andra skulle tänka om att hon berättar öppet om sitt privatliv.

- Jag tänkte bara att jättemånga skiljer sig och att jag inte är ensam. När jag talar om saken, blir det bättre för oss alla.

Heli Thorén undvek inga sammanhang eller platser efter skilsmässan, men funderade bland annat på om hon kunde delta i den middagsturné som föräldrarna i äldre barnets klass brukar ordna, när hon plötsligt var ensam bland par.

- Sedan bestämde jag mig att varför inte och alla har varit jättesnälla och tyckt att jag självklart ska vara med.

- Livet är som man bestämmer att det ska vara. Det här är ett lyckligt liv även om jag i det här skedet är ensam.

Tinderanvändare litar inte på livet

Thorén har än så länge lämnat dejtandet åt sidan, även om hon nu ett och ett halvt år efter skilsmässan sakta börjar känna sig mer redo för det.

- Efter en skilsmässa har man behov av en annan människa, men det handlar om att man inte älskar sig själv. Det är en kliché, men man kan inte ha ett bra förhållande utan att älska sig själv. Jag bestämde mig för att vänta.

Världen skickar människor till dig. Om du använder Tinder litar du inte på världen.

― Heli Thorén

Var kan man träffa människor som singel i Helsingfors?

- Var som helst. Många säger att man inte kan träffa en partner på krog eller nattklubb. Men jag tror att när tiden är rätt, kommer den rätta människan. Man behöver inte leta och man behöver inte ha Tinder i sin telefon.

Ett kort tag testade också hon på dejtingsappen Tinder.

- Det passade inte mig alls. Världen skickar människor till dig. Om du använder Tinder litar du inte på världen.

Hur reagerade din ex-man på dina bokplaner?

- När jag berättade om boken var han inte superlycklig, men nu har han stött mig jättemycket. När han hade läst boken sade han att den blir superbra och säkert hjälper många. Jag tror inte jag hade kunnat skriva boken om han hade sagt nej, snälla gör det inte.

- Boken handlar om en kvinna som skiljer sig, den handlar om mina känslor. Men han är ju med där, speciellt i början.

Exet ville heller inte stryka något i boken. En sak har Thorén ändå lämnat bort nästan helt.

- Jag har inte skrivit så mycket om barnen. De är nog med, men jag skriver väldigt lite om deras reaktioner. Det är inte min sak att berätta om deras liv.

Först tänkte jag att jag hade gjort allt rätt, varit superbra och hade en dålig man. Nu vet jag att det inte alls är så, vi gjorde båda många saker fel.

― Heli Thorén.

Var alltid ärlig

Thorén har talat mycket med sina 5-och 7-åriga barn om boken och det har också hjälpt dem mycket.

- Om man berättar ärligt att nu är jag så ledsen att jag bara skulle kunna gråta, tröstar de och blir heller inte rädda för att mamma är rädd eller ledsen.

Vad har du för tips om hur man ska tala med sina barn om skilsmässan?

- Var jätteärlig. Berätta att vi är inte lyckliga och inte kan leva tillsammans. Fastna heller inte i att hata människan, bakom finns alltid två människor som gjort fel.

Själv hotade Thorén också sitt ex med att försöka få vårdnaden av barnen.

- När man är så arg och besviken och sårad, kan man göra sådant. Men det gick jättesnabbt över. Först tänkte jag att jag hade gjort allt rätt, varit superbra och hade en dålig man. Nu vet jag att det inte alls är så, vi gjorde båda många saker fel. När man inser det blir allting bättre.

Svenska Yle samlar in berättelser om skilsmässa.
Varför gick ni skilda vägar? Här kan du berätta din story.

Mer om ämnet på Yle Arenan