Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ted recenserar Rocket League - bilar med hattar

Från 2015
Kontroller: Ted recenserar Rocket League - bilar med hattar - Spela upp på Arenan

Ted, Benny & Susanne är världens sämsta lag i Rocket League, ett spel som går ut på att spela fotboll med raketdrivna bilar. Ted tycker att det är kul, Susanne är skeptisk, Benny är mest upprörd över att bilarnas hattar hålls fast i luften. Kolla videon!

Det är inte svårt att beskriva Rocket League. Man kan göra det med tre ord: fotboll med bilar.

Men eftersom "fotboll med bilar" också kan tolkas som att man spelar helt vanlig människofotboll fast man sparkar bilar istället för en boll så tänkte jag förklara det med några fler ord: hattprydda bilar som spelar fotboll med en gigantisk boll.

Man väljer först sin bil – och här finns allt från fräna sportbilar till skåpbilar med suspekt innehåll - sedan väljer man spelläge (2v2, 3v3 eller 4v4) och så kopplas man ihop med främlingar eller sina vänner och så börjar matchen. Det är enkelt, snabbt, och roligt.

Så här stora bollar har du inte sett sen du var i bastu med pappa.
Bildtext Så här stora bollar har du inte sett sen du var i bastu med pappa.
Bild: Psyonix

Raketdrivna bilar

Bilarna i Rocket Leage funkar inte riktigt som vanliga bilar. Förutom gasen, bromsen och handbromsen finns också en hoppknapp och en afterburner-knapp. Man har dessutom rätt bra kontroll över bilen i luften så det tar inte lång tid innan man gör snygga piruetter för att nudda bollen med avgasröret i mål eller en galen roll från ena planhalvan för att blockera bollen från sitt eget mål.

Man tillåts också pynta sina bilar med snygga färgmönster, specialringar, landsflaggor och roliga hattar - alla låser man upp genom att spela. Man får till och med ändra vad som ska spruta ur avgasröret när man håller in afterburner-knappen, ska det vara lila eld eller genomskinliga såpbubblor? Det är äkta glädje att se en neongrön skåpbil med häxhatt och Ugandas flagga flyga förbi upp och ner medan pengar sprutar ut alla håll.

Välj ett skojigt lands flagga och lär dig spännande svordomar!
Bildtext Välj ett skojigt lands flagga och lär dig spännande svordomar!
Bild: Psyonix

Multiplayer

Rocket League är ett multiplayer-spel, så har du kompisar är det förstås betydligt roligare, speciellt om man sitter i samma rum och spelar. Splitscreen upp till fyra spelare stöds. Men online med främlingar fungerar också mycket smärtfritt. Troll finns det förstås i varje spel, men överlag verkar Rocket League-spelarna spela mest för att ha roligt och stämningen har i allmänhet varit positiv. Problem att hitta matcher är det verkligen inte, varken på PC eller PS4. Överraskande roligt blir det också att spela splitscreen med en kompis och utmana andra duon online.

För att vara en väldigt simpel spelidé så kom det som en överraskning för mig att efter att ha spelat ett par timmar och fått en bättre känsla för bilarnas rörelser så började jag märka hur otroligt tävlingsinriktad man blir - speciellt om man spelar mot folk som är lika bra eller dåliga som en själv. Varje mål eller blockerat mål väcker starka känslor och de korta matcherna gör att intensiteten stegras för varje sekund. Det här leder också till att det blir nästan absurt tillfredsställande när man lyckas göra det perfekta målet och alla spelare tvingas titta på replayn och se ens snygga manöver. Varför flera spel inte använder sig av instant replays kommer jag aldrig att förstå.

Varje gång man får mål så exploderar bollen i färggrann konfetti och alla bilarna strittar till sin egen planhalva. Snälla Fifa, stjäl den idén.
Bildtext Varje gång man får mål så exploderar bollen i färggrann konfetti och alla bilarna strittar till sin egen planhalva. Snälla Fifa, stjäl den idén.
Bild: Psyonix

Slutbetyg

Rocket League är ett mycket underhållande arkadaktigt spel som lyckas med konststycket att vara kul åt personer som varken tycker om bilspel eller fotbollsspel. Eftersom konceptet är så lätt är det dessutom ett utmärkt partyspel, speciellt åt personer som annars inte är så insatta i spel - alla inser glädjen i att krocka med bilar och det är inga invecklade regler eller koncept som bör förklaras.

För inbitna spelare funkar Rocket League dessutom utmärkt som en avstressande intermission mellan de tyngre spelsessionerna.