Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundratals sägs upp på Rovio

Från 2015
Uppdaterad 26.08.2015 14:58.
Angry Birds
Bild: Rovio Entertainment Ltd.

Spelbolaget Rovio inleder samarbetsförhandlingar. Upp till 260 anställda kan förlora sina jobb.

Förhandlingarna berör hela bolagets cirka 700 anställda med undantag för produktionen av filmen Angry Birds som har premiär nästa år.

Bolaget är känt för sina populära spel Angry Birds.

Enligt Rovio är samarbetsförhandlingarna ett resultat av omstruktureringar inom bolaget.

Rovio fokuserar i fortsättningen kraftigare på spel, medie- och konsumentprodukter.

"Rovio satsade fel"

Trots samarbetsförhandlingarna vid flaggskeppet Rovio ser situationen fortfarande bra ut för den finländska spelbranschen.

Enligt branschens takorganisation Neogames beror Rovios problem sannolikt på att bolaget har satsat för mycket på annat än spel.

- På spelbranschen som helhet har de här uppsägningsnyheterna ingen inverkan, utom kanske en mental, säger KooPee Hiltunen, som leder Neogames, till Yle Uutiset.

Samarbetsförhandlingarna vid Rovio visar att bolaget nu satsar på sin egen kärnverksamhet.

- Rovio skär bort utlöpare och utlokaliserar sådant som är lätt att utlokalisera. Det här ger Rovio möjlighet att satsa på det de kan bäst, utveckla spel, vilket säkert är ett alldeles klokt och motiverat sätt att verka.

För dem som nu sägs upp ser läget också ljust ut. Det har kommit ut en mängd nya spel på marknaden och branschen lockar stora investerare, säger KooPee Hiltunen.

- Fjolåret var rekordbra och också i år har det, enligt våra uppgifter, gått relativt bra för företagen. Majoriteten av spelbolagen är fortfarande i ett sådant läge att de anställer folk.

Diskussion om artikeln