Varmt väder räddade rågen på Elimo gård
Det varma och fina vädret i augusti har haft en enorm betydelse för jordbrukarna. Rågen skördas ett par veckor senare än normalt, men jordbrukare Cecilia Bruncrona i Pojo är nöjd med kvaliteten.
Cecilia Bruncrona på Elimo gård i Pojo sår råg, vårvete, maltkorn, ryps och sockerbetor. Hon har tröskat höstrågen de senaste dagarna och lyckades bli färdig innan det började regna.
Det ser ut som om rågen är av bra kvalitet, säger hon.
- Rågen borde inte ha tagit skada av vädret. Rågen var dessutom torr, fukthalten var bara 14 procent.
Det blir nu paus i skördandet i ett par veckor, gissar Bruncrona.
- Kornet är följande gröda som ska tröskas. Vetet börjar också ändra färg, men det räcker länge innan det ska tröskas.
Var finns lediga åkrar?
Den försenade skörden ställer till med problem för de jordbrukare som vill så råg på nytt den här hösten.
- Det behövs lediga åkrar för att så råg igen, men det räcker länge innan de kan skördas. Man borde så råg i månadsskiftet augusti-september.
Bruncrona har en lösning att ta till.
- Jag har vallar som jag kan plöja upp till en del och sedan så råg på.
Grödorna dränktes och kvävdes
Det varma vädret i augusti har räddat en del av skörden, säger Bruncrona.
- Det hade varit nära ett katastrofår om det inte slutat regna. Skörden av vårgrödor görs först i september trots det vackra vädret, och det är sent. Tänk om det dåliga vädret fortsatt, man vet ju inte vad som hade hänt i så fall.
På midsommaren regnade det 80 millimeter över Elimo gård i Pojo och då gick det definitivt på tok på åkrarna.
Åkrarna svämmade över och grödorna dränktes. Sedan torkade åkrarna och grödorna kvävdes då de inte fick syre.
- Kornet led kanske mest av de våta perioderna. I mitt fall har sockerbetorna också lidit enormt.
Tuff bransch
Cecilia Bruncrona säger att det är svårt att avgöra hur stora de ekonomiska konsekvenserna blir av en sämre skörd.
- Det här är en näringsgren där man inte kan påverka den faktor som har den största inverkan på yrket. Det är en tuff bransch.
