Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Solveig von Schoultzpriset till Susann Uggeldahl

Från 2015
Uppdaterad 01.09.2015 15:36.
Susann Uggeldahl, förstapristagare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2015
Bildtext Susann Uggeldahl, förstapristagare i Solveig von Schoultz-tävlingen 2015
Bild: YLE/Marit Lindqvist

I år hade juryn i Solveig von Schoultz-tävlingen att ta ställning till 65 bidrag. Tävlingen arrangeras av Svenska Folkskolans Vänner med syftet att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Årets tävling gällde noveller.

Ett första pris på 5 000 euro tilldelas Susann Uggeldahl från Esbo för novellen "Änglavakt", som juryn karakteriserar som "en intensivt berörande och stilfullt koncentrerad skildring av en ensamförälders kamp, både för och med sin funktionshindrade son. Vanmakt och raseri utmynnar i lugn tillförsikt när förälder och barn möts i gränslandet mellan gråkall verklighet och bländande fantasi."

Susann Uggeldahl är kemist till utbildningen och innan sin pensionering jobbade hon många år som översättare, bl.a. på Arbetsmarknadsverket och på Esbo stad.

Intresset för att skriva har dock funnits där sedan skolåren. I Märta Tikkanen hade Susann en uppmuntrande modersmålslärare, och under studietiden gick Susann på kurs i fri skrivning för Merete Mazzarella.

Under årens lopp har Susann deltagit i ett flertal skrivarkurser och i dagens läge skriver hon s.g.s. dagligen.

Att få en erkänsla för sitt skrivande såsom första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen är skoj och fint, men hjälper dock föga när man sitter där vid datorn och ska komma igång med att arbeta, konstaterar Susann.

År 2007 tilldelades Susann ett hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen.

Ett andra pris på 3 000 euro tillfaller Maria Rönnqvist från Jakobstad för novellen "Nätterna med Muhammed", som enligt juryn "skildrar en mor-dotterrelation där till och med olika dygnsrytm framhäver oförmågan att mötas. Det går att se varandra med ömhet endast då betraktandet sker i smyg. Texten är avskalad och laddad med tystnader allt medan detaljerna får det att knastra sand mellan tänderna och lukta svett i trånga bås."

Ett tredje pris om 2 000 euro tilldelas John Christian Nordman från Pörtom för novellen ”Gurksallad gör alltid dagen lite trevligare”, som juryn beskriver som "en berättelse som med sitt exakta språk pendlar mellan vardaglig realism och dystopiska dimensioner i ett mardrömsaktigt samhälle som är kallt och omänskligt. Hopplösheten tätnar och känslorna kvävs, men en mänsklig längtan består – trots allt."

Ett hedersomnämnande går till Nina Brander Källman bosatt i Östhammar i Sverige, "för en humoristiskt illusionslös gestaltning av den upplevda kvinnokroppen, dess prosaiska svagheter, livgivande styrkor och ständiga utsatthet."

Hedersomnämnande tilldelas också Johan Fagerudd från Vasa för novellen ”Allt kommer att bli bra”, som enligt juryn "med enkla medel bygger upp och gestaltar den spänning som finns i en situation då livsavgörande beslut måste fattas, något som kan leda till att sorg och vrede övergår i en känsla av frihet."