Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stor vargflock i Raseborg

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 15:39.
Varg som tittar in i kameran
Bild: Wikimedia Commons

En flock på 10 vargar rör sig mellan Raseborg och Salo. Det handlar om ett alfapar med en ovanligt stor kull ungar.

Flocken har delvis observerats på Koskis gårds marker. Vargarna har också tidigare rört sig i trakten, men är nu fler än väntat.

Vargarna rör sig över ett stort område, i det här fallet Tenala, Pojo, Bjärnå och Kisko.

Henrik Rehn är ordförande för Tenala jaktvårdsförening
Bildtext Henrik Rehn.
Bild: Yle/Monica Slotte

Speciell situation i Västnyland

Representanter från berörda jaktvårdsföreningar och Finlands viltcentral träffades i tisdags för att diskutera situationen.

- Det är en speciell och ny situation även om vi har haft varg i Västnyland i många år. Vi var beredda på att det förr eller senare bildas ett vargrevir också här, säger Henrik Rehn som deltog i mötet.

Rehn är ordförande för Tenala jaktvårdsförening. Vargflocken innebär en utmaning och ett ökat ansvar för de lokala jägarna.

- Det är av stor betydelse hur vi sköter hjortdjursstammen framöver, i synnerhet i de närområden där vargflocken kanske rör sig. Djuren ska ha sin mat och jägarna måste anpassa sig om de vill ha en någorlunda stabil älg- och hjortstam i framtiden.

Det är just de här djuren som utgör vargens huvudsakliga föda.

Människor behöver inte vara oroliga

Tamdjur och boskap kan vara i farozonen då vilda djur som vargar är i rörelse. Människor behöver inte vara oroliga för sin egen säkerhet, men bör vara förberedda på att kanske se ett oväntat djur.

- I allmänhet flyr ju vilda djur undan och anfaller inte människor. Men det är svårt att säga hur flocken rör sig.

Annorlunda höst för jägare

Kullen är stor för att vara vargparets första. Det antas bero på att den hittat ett lämpligt bosättningsområde där den nu finns; i gränstrakterna mellan Nyland och Egentliga Finland. Här finns stora och enhetliga skogsområden.

Finlands viltcentral kommer snart ut med närmare information för allmänheten och för dem som rör sig i skog och mark, säger Henrik Rehn.

- I synnerhet för jägare och jakthundar kommer hösten att se helt annorlunda ut i år.

Radio Vega Västnyland

4:21

Diskussion om artikeln