Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En annorlunda pjäs inleder spelåret på Wasa teater

Från 2015
Uppdaterad 27.08.2015 13:53.
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Bild: Pressbild/Wasa Teater

Godhet, mod och att vara annorlunda är teman som Wasa teater lyfter fram under det här spelåret.

- I pjäsen Den besynnerliga händelsen med hunden om natten får vi ta del av en ung människas annorlunda och okända men resursstarka inre, säger teaterchef Åsa Salvesen.

Pjäsen handlar om Christopher Boone som kan alla världens länder utantill, alla huvudstäder och alla primtal upp till 7507. När han en natt hittar grannens hund dödad vill han utreda dödsfallet, vilket leder honom in i flera utmanande och obehagliga situationer.

- Han har ett speciellt sätt att se på världen och det är också intressant att se hur världen ser på honom. Pjäsen visar vilka resurser det kan finnas i en sådan människa - resurser som vi andra gärna borde se och ta vara på, säger Salvesen.

Skolorna har visat stort intresse för pjäsen.

- Det gläder mig, för det är de som är framtiden och den publik vi vill nå.

Vald till bästa nya pjäs

"Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" har premiär den 12 september på stora scenen. Pjäsen valdes till bästa nya pjäs i Storbritannien 2013.

”Tre systrar och en berättelse” baserar sig på Lars Sunds senaste roman. Den har urpremiär den 7 november. Den representerar temat mod.

- Tre systrar och en berättelse, som handlar om fyra österbottniska kvinnor under efterkrigstiden, är en föreställning om drömmar, visioner och om modet att våga gå sin egen väg, säger Salvesen.

I pjäsen ”Acts of Goodness” undersöks begreppet godhet genom att låta unga människor i dagens Europa komma till tals och definiera vad en god gärning är.

Pippi kommer på våren

- I pjäsen för de minsta, Vit, krockar två världar mot varandra och i Pippi, som avslutar spelåret på våren, finns också en stor dos av mod och livsbejakelse, säger Salvesen.

”Vit” spelas på Vasallen från 5 september. Den åker också på daghemsturné. Pippi Långstrump dyker upp på stora scenen den 16 mars.

Den 9 februari gästspelar Riksteatern med "En druva i solen" (A Raisin in the sun) av Lorraine Hansberry.

Hansberry är den första svarta dramatikern som kom upp på Broadway. Pjäsen är en klassiker om en svart familj som kämpar för respekt och ett anständigt liv.

Teaterchef Åsa Salvesen om Wasa teaters spelår 2015-16

4:03