Har New Orleans återhämtat sig?
Sedan orkanen Katrina ödelade New Orleans för tio år sedan har amerikanerna frågat sig: Är staden tillbaka? Har den återhämtat sig? Svaret beror på vem man frågar.
Enligt den amerikanska katastrofmyndigheten FEMA är Katrina USA:s värsta naturkatastrof genom tiderna. Över 1 800 människor miste livet och skadorna efter orkanen uppgick till 108 miljarder dollar.
Orkanen i sig orsakade en massvis förstörelse men det var den påföljande översvämningen som var ödesdiger. En stor del av staden hamnade under vatten, vilket ledde till massiva problem.
New Orleans ekonomi blomstrar
Nu tio år senare pekar många ekonomiska indikatorer i New Orleans kraftigt uppåt. Ekonomin blomstrar, antalet fattiga är lägre än innan stormen, allt fler studenter examineras och New Orleans budget visar på ett överskott.
Mest imponerande i New Orleans metamorfos är att staden numera är en talangmagnet. Enligt tidningen Forbes var New Orleans år 2013 den mest attraktiva staden för nyutexaminerade med universitetsutbildning.
Två läger i staden
Det finns emellertid en slagsida i utvecklingen. En färsk undersökning visar att åsikterna om återhämtningen delar stadens invånare i två läger.
Nästan 80 procent av de vita New Orleansborna anser att staden har återhämtat sig, medan nästan 60 procent av de svarta hävdar att den fortfarande lider av sviterna av Katrina.
De svarta i kläm
Statistiken visar att de svarta har god orsak att vara frustrerade. Svarta hushåll förtjänar numera nästan hälften mindre i snitt än de vita. Att andelen fattiga i New Orleans minskade efter Katrina berodde till stor del på att exceptionellt många låginkomsttagare aldrig återvände.
De hade ofta inget annat val. De fattiga svarta bodde i de östra delarna av staden som drabbades värst av översvämningarna. I de stadsdelarna fick invånarna vänta allra längst innan hjälpen nådde fram och innan el samt vattenledningarna var reparerade.
Vissa stadsdelar lider fortfarande
I stadsdelen Seventh Ward har endast vartannat hem återställts. Bland de svarta som stannade i New Orleans är bitterheten stor mot de myndigheter som ansvarade för återuppbyggnaden.
- Det fanns aldrig en plan för att få folk att återvända hem. Inte ens en rudimentär plan, säger Alden J. McDonald Jr i enintervju för New York Times.
Ett stort problem var att kompensationen för att återuppbygga ett hem inte baserade sig på byggkostnaderna utan på värdet på huset innan Katrina. Värdet på ett hus i de fattigare stadsdelarna ansågs vara avsevärt lägre, vilket ofta ledde till att det var en omöjlig ekonomisk ekvation att påbörja en återuppbyggnad.
Korruption och inkompetens var bromsklossar
Ett annat problem var att en stor del av stadens politiker och tjänstemän var endera inkompetenta eller korrumperade och det resulterade i att återhämtningen bromsades upp.
I boken ”Katrina: After the flood” beskriver författaren Gary Rivlin den chock en man upplevde då han skulle klippa gräset vid sin 79-åriga fasters hus. Hemmet som hade restaurerats med omsorg var borta. Myndigheterna hade i misstag beordrat att huset skulle rivas och bogseras bort.
Den dåvarande borgmästaren Ray Nagin dömdes senare för mutbrott samt penningtvätt och skakar numera galler.
George W. Bush fick bära hundhuvudet
Den dåvarande presidenten George W. Bush fick också utstå massiv kritik för att myndigheternas reaktioner till förödelsen ansågs vara otillräckliga och långsamma. Irakkriget pågick och många ifrågasatte varför USA spenderade massiva summor på ett kring långt borta samtidigt som otaliga New Orleansbors liv var i spillror.
Bush har medgett att han ångrar en del av de beslut han fattade i efterdyningarna av Katrina. Men han har också hävdat att det är absurt att påstå att kriget i Irak ledde till att räddningsoperationen i New Orleans var otillräcklig.
Katrina framkallade en debatt
Ett av Katrinas viktigaste arv är att den framkallade en nationell debatt om rasfrågor och fattigdom i USA. En debatt som bland annat uppmärksammats i den kritikerrosade tv-serien Treme.
Barack Obama och USA:s förra presidenter George W. Bush och Bill Clinton kommer att besöka New Orleans under veckoslutet för att hylla ortsbornas beslutsamhet och insatser som lett till att staden kommit på fötter igen. En stor del av ortsborna kommer emellertid inte att nicka igenkännande under festtalen.
Källor: New York Times, CNN, FEMA, Forbes, CBS News, Huffington Post, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet.