Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skyhöga kostnader för lampbyte på Centralplan i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 27.08.2015 14:46.
En av de fyra belysningsstolparna på Centralplan i Jakobstad
Bildtext En av de fyra belysningsstolparna på Centralplan i Jakobstad.

20 lampor i belysningstornen på Centralplan i Jakobstad byts idag på torsdag. Räddningsverkets hävare i Jakobstad har hittills använts för att nå upp i de 40 meter höga tornen. T.f. underhållsmästare Kari Viinikka vid Centralplanen höll på att få skrämselhicka när han fick höra kostnaderna.

200 euro i timmen för hävare plus lön och övertidsersättning åt brandmännen som utför arbetet.. Nu utförs arbetet billigare av ett privat bolag i Karleby som har grundats av brandmän i Karleby som på sin fritid utför höghöjdsarbeten.

Centralplan har fyra belysningstorn

Enligt fotbollsligans bestämmelser måste en ligaort ha belysning på planen. På Centralplanen i Jakobstad finns fyra torn och i varje torn finns drygt 20 lampor.

Brännarna i lamporna är dyra och kostar 300 euro styck och sammanlagt byts 20 brännare och det kostar 6000 euro. Tornen är 40 meter höga och det krävs en hävare för att nå upp till lamporna.

200 euro i timmen för en hävare

Brandmännen i Jakobstad har tidigare utfört liknande arbeten som övningsarbeten åt staden Jakobstad där det behövs en hävare. Brandmännen har fått lön men ingen hyra har betalts för hävare så länge räddningsverket var en självständig enhet i Jakobstad.

Jakobstad hör numera till Mellersta Österbottens och Jakobstads räddningsområde med huvudort i Karleby där hela ledningen är placerad, i Jakobstad finns bara en stationsförman.

Hävaren i Jakobstad som liksom de övriga fordonen betalts av Jakobstad med statsbidrag har tidigare använts för att byta lampor i belysningstornen men hyran för hävaren har varit betydligt lägre än de 200 euro som enligt t.f. underhållsmästare Kari Viinikka krävdes i år av stationsförman Esa Ahlholm.

T.f. underhållsmästare Kari Viinikka
Bildtext Kari Viinikka.

- Jag minns inte exakt men bilen skulle ha kostat över 200 euro timmen och två brandmän skulle betalas med övertidsersättning, säger Kari Viinikka.

- Kostnaden för att byta lamporna skulle ha blivit skyhög.

Ingen på räddningsverket får uttala sig

Hela ledningen för räddningsområdet är placerad i Karleby. I Jakobstad finns bara en stationsförman som också är Karlebybo, Esa Ahlholm. Han säger att han inte har rätt att uttala sig i saken och hänvisar till räddningsdirektören för hela området, Jaakko Pukkinen.

Det går inte heller enligt Ahlholm att besöka stationen i Jakobstad och fotografera hävaren utan tillstånd från räddningsområdets ledning i Karleby.

På en direkt fråga om man verkligen måste fråga räddningsområdets direktör om lov att fotografera en hävare vid stationen i Jakobstad föreslår Esa Ahlholm att följande man nedåt i hierarkin från räddningsdirektören.

- Allmänna direktiv är sådana att räddningsfordon i beredskap i första hand används för att räddningsuppdrag och bara i undantagsfall när det inte finns privata aktörer kan räddningsverkets bilar användas, säger räddningschef Terho Pylkkänen i Karleby.

- Det har funkat riktigt bra hittills och vi har kommit bra överens, det har inte varit några problem att få dem och nog skulle vi ha fått dem nu också men det är priset som börjar bli ett frågetecken, säger Kari Viinikka.

200 euro i timmen stämmer inte

Underhållsmästare Kari Viinikka har en liten budget och måste hålla i slantarna när lamporna skall bytas, enbart brännarna kostar 300 euro styck. Enligt honom var det aldrig fråga om att det skulle vara omöjligt att hyra räddningsverkets hävare i Jakobstad, det handlade bara om priset när diskussionerna fördes med stationsförman Esa Ahlholm.

Det påståendet stöds också genom blotta existensen av den lista över taxor som Esa Ahlholm presenterar efter att ha fått tillstånd av ledningen i Karleby att uttala sig i saken men där står ingenting om 200 euro för en hävare.

Esa Ahlholm vill inte uttala sig på band men enligt honom har det aldrig diskuterats att timtaxan är 200 euro för hävaren. I stället hänvisar han till listan där det står att hyran är 85 euro i timmen plus de verkliga lönekostnaderna för de brandmän som utför arbetet.

Lamporna på Centralplanen kommer att bytas men det blir ett Karlebyföretag som sköter saken. I Karleby har några brandmän som är anställda vid samma räddningsverk skaffat en begagnad hävare och brandmännen utför arbetet på sin fritid.