Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vandring i Björlings fotspår

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 15:10.
Poesivandring i Gunnar Björlings fotspår i Brunnsparken i Helsingfors.
Bildtext Poesivandring i Gunnar Björlings fotspår i Brunnsparken i Helsingfors.
Bild: YLE/Anna Dönsberg

Poeten Gunnar Björling bodde i Brunnsparken i Helsingfors en stor del av sitt liv. På en litterär vandring i hans hemknutar kan man leva sig in i såväl författarens konkreta som litterära landskap.

Trettio personer hade man räknat med på den poetiska och kulturhistoriska vandringen i Gunnar Björlings (1887-1960) fotspår, men drygt fyrtio var på plats när Nuoren Voiman Liitto arrangerade en litterär vandring i Brunnsparken i Helsingfors inom ramen för litteraturfestivalen Runokuu.

På den tvåspråkiga turen tecknade forskaren och Björlingbiografen Fredrik Hertzberg samt museilektor Sauli Seppälä upp en bild av en stadsdel som präglats av badhuskultur och livligt restaurangliv, jazz och parkpromenader.

Vinds löv
och ljud och ljud

När en gång
och likt ögon

Blått och alltings
sols skugga
eller ljuset

― Gunnar Björling

Landskapet ger kött på benen

Enligt Fredrik Hertzberg får man kött på benen när man vandrar runt i de kvarter och i det landskap som poeten Björling så gott som dagligen rörde sig i under åren 1915-60.

- Man får se, uppleva, höra och känna liknande saker som Björling beskriver eller frammanar i en del av sina dikter. Det blir ett landskap man känner igen. Givetvis registrerade Björling bara vissa saker, och här kan man studera också det som lämnats ut ur texterna, konstaterar Hertzberg.

Brunnsparken är rätt så genomgående närvarande i Björlings produktion, en aning mindre i de allra tidigaste verken, som enligt Hertzberg i hög grad karakteriseras av tankedikt, men också i dem finns en del naturdikter med Brunnsparksmiljö och en del iakttagelser från hans första bostad, som var en bastukammare nere vid havsstranden – bastun brann dock ner under bombningarna av Helsingfors i februari 1944.

Från och med samlingen Men blåser violer på havet (1936) går Björling mer specifikt in för att beskriva sitt eget landskap.

Björling bjöd på pastill

En av dem som mött upp för att vandra i Björlings fotspår var bibliotekarien Lisbeth Ruth, som berättar att hon en gång i sin barndom besökte Björling tillsammans med sin goda väninna, som bodde i ett av husen i närheten av Björlings källarlägenhet på Östra allén 16.

-Han var ju inte den som frågade hur det var i skolan, men han bjöd mig på pastill! skrattar Lisbeth Ruth.

Poeten Tomas Mikael Bäck flyttade från Vasa till Helsingfors för att studera år 1965, fem år efter att Björling dött, så han hann inte besöka poeten i hans berömda bastukammare – men en stor litterär förebild och inspirationskälla har Björling varit för Bäck sedan han upptäckte honom i antologin ”Facklor över jorden”.

- Jag insåg snart att man inte kan efterapa honom är en såpass unik diktare. De som har försökt härma honom har kommit på avvägar, säger Tomas Mikael Bäck.

En livslång kärlek till Björling

Fredrik Hertzberg har ägnat 25 år av sitt liv åt att forska i Gunnar Björlings författarskap och de senaste åren också i allt högre grad i Björlings privatliv för den biografi han är flitigt upptagen med.

Min ort är här
här, jag har den
ort, och alltjämt
segel eller
vinge, flykt
Men stilla går i hamn
och aftons rodnad
dämpad
och att ljuder

― Gunnar Björling

Man kan ju fråga sig om inte Fredrik Hertzberg någonsin tröttnar på sitt studieobjekt? Men Hertzberg intygar att Björling ständigt visar upp nya sidor av sig själv:

- Han var en väldigt annorlunda person än vad jag är, och det är intressant att upptäcka vem han var som människa. Jag hade givetvis mina uppfattningar innan jag satte igång med biografiprojektet, men det är spännande att se hur många som vittnar om hur betydelsefull och viktig han var i deras liv, såsom bröderna Olof och Rabbe Enckell gjort.

Om Fredrik Hertzberg skulle få träffa Gunnar Björling idag och ställa honom en fråga skulle han be honom bena ut en del kvistiga filosofiska spörsmål som Hertzberg försöker reda ut i sin kommande bok.

Och på tal om hur Hertzbergs bild av Björling förändrats under arbetets gång konstaterar han att han imponeras av hur intelligent och otroligt medveten Björling var om det han gjorde och skrev:

- Vissa saker skulle jag t.o.m. våga säga är genialiska, slår Hertzberg fast.

Lyssna på Gunnar Björling i Yles levande arkiv.

Litterär vandring i Gunnar Björlings fotspår

12:23