Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Österbottniska kriminalromantävlingen avgjord

Från 2015
Läsning på biblioteket
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Pristagarna i den svenskösterbottniska kriminalromantävlingen är utsedda. Juryn väljer att inte kora en förstapristagare, i stället delas två andrapris och ett tredjepris ut.

Ett andrapris på 4.000 euro går till Marita Gleisner, Korsholm, för ”Villa Jasmin” – en stilsäker och väl sammanhållen berättelse där något förfärligt har hänt, som kastar långa skuggor över huvudpersonens ensamma tillvaro och avslöjas i en överraskande vändning.

Ett andrapris på 4.000 euro tilldelas Janne och Johnny Ramstedt, Åbo, för ”Stendahls syndrom” – en välskriven historia med driv i berättandet där sökandet efter en förvunnen flicka eskalerar steg för steg för att slutligen nå sin dramatiska kulmen.

Ett tredjepris på 2.000 euro går till Tom Wilhelms, Pedersöre, för ”Bara det du måste göra”– en spännande berättelse om en människa som frestas att ta lagen i egna händer och upptäcker att allt inte är vad det synes vara.

Sammanlagt 42 bidrag skickades in till tävlingen som arrangerades av Svensk-Österbottniska Samfundet i samarbete med förlaget Scriptum, Vasabladet och Österbottens Tidning. I juryn satt Nina Dahlbäck, kulturchef på Vasabladet, Kjell Herberts, preses för Svensk-Österbottniska Samfundet, Henrik Othman, tf chefredaktör på Österbottens Tidning och Maria Sandin, förlagsredaktör.

– Tävlingsbidragen visar på en imponerande litterär aktivitet. Skribenterna har verkligen låtit fantasin och kreativiteten flöda, säger juryns ordförande Nina Dahlbäck.