Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Barnen behöver prata om skilsmässan

Från 2015
Uppdaterad 05.09.2015 14:04.
Liselott Nyström, ungdomsinformatör.
Bildtext Liselott Nyström, ungdomsinformatör.
Bild: Liselott Nyström

Då föräldrarna bestämmer sig för att separera har de själva processat beslutet länge. Det är först i slutskedet barnen får veta om separationen, vilket ofta innebär en chock för dem.

Ändå förväntas barnen fungera som vanligt. Barnen kan i och för sig ha förstått att något är på gång, men ändå hoppats in i det längsta att föräldrarna skall hålla ihop. Då mattan sedan dras undan, skakas deras grundtrygghet om och barnen behöver tid att sörja.

mina föräldrar är skilda ja mår jätte dåligt vad ska jag göra för att må bättre ??

― Anonym tonåring på Decibel.fi

Liselott Nyström är ungdomsinformatör på Decibel.fi, som är en kommunal ungdomsinformations- och rådgivningstjänst på nätet. Dit kan unga skriva in 24/7 och fråga vad som helst, och eftersom man får vara anonym är tröskeln låg för unga att ta kontakt. Många av de problem som de unga dras med idag kan härledas till att det finns en skilsmässa i bakgrunden som gör att den unga mår dåligt.

- Det är vanligt att ingen pratar med den unga om skilsmässan, att den unga bara får lov att klara sig, säger Liselott.

Känner sig hjälplösa

Hon poängterar att varje barn är individuellt och att det är föräldrarnas uppgift att ta hänsyn till hurudant barn man har, och därmed försöka stödja sitt barn så gott det går i skilsmässoprocessen.

Min mamma och pappa är skild. Problemet är dock att min pappa bor lite väl långt bort...

― Anonym tonåring på Decobel.fi

- Barn och unga känner en otrolig hjälplöshet i de här situationerna. De har ingen kontroll över de stora förändringar som sker, så det är klart att de reagerar på sätt eller annat, säger Liselott.

Reaktionerna kan komma långt senare, och de kan i första hand verka handla om helt andra saker. Man kanske riktar sitt missnöje eller sitt illamående mot sig själv, mot någon eller något helt annat, men i grunden finns traumat med skilsmässan där och spökar.

Liselott berättar att de får in två typer av frågor av unga som har med skilsmässa att göra.

- Det ena är av det akuta slaget, att man just fått veta att föräldrarna ska skiljas. Den andra handlar om att man har problem av något slag, men i förbifarten kommer det sedan fram att föräldrarna är skilda, berättar Liselott.

Hos mamma går det bra men när jag är hos pappa blir jag mest bara orättvist behandlad jämfört med min bror som är några år yngre.

― Anonym tonåring, Decibel.fi

Hon understryker också att barns reaktioner ser olika ut beroende på hur familjelivet såg ut innan skilsmässan: om det föregicks av gräl, osäkerhet eller otrygghet är det svårare för barnen. Det har också betydelse i vilken ålder barnen är då föräldrarna skiljer sig, eftersom olika åldrar innebär olika utvecklingsstadier-, och kriser.

Reagerar på olika sätt

I dagens samhälle är det så vanligt med skilsmässor att få reagerar på att ett barns föräldrar är separerade. Det är då lätt hänt att man glömmer bort att barnen ändå kan må dåligt av det som hänt, att det onda inte gör mindre ont bara därför att det är så ”vanligt”. Barn och unga kan reagera både känslomässigt, tankemässigt och kroppsligt på en skilsmässa, även långt efter att föräldrarna skilt sig.

Jag mår inte bra, blir mobbad i skolan. Har svårigheter i skolan m.m. Behöver hjälp, får inte heller den stödundervisning som jag skulle behöva. Mina föräldrar har skillt sig, snälla hjälp!

― Anonym tonåring, Decibel.fi

Men att vara skilsmässobarn behöver inte automatiskt betyda att alla barn och unga far illa.

- Jag har märkt att det bland skilsmässobarn finns de som tror på kärleken, och de som inte längre gör det, säger Liselott.

Hur får man då sitt barn att må bra även efter skilsmässan?

- Ge dem tid, förklara och prata med dem om skilsmässan! Ta hänsyn till ditt individuella barn och ge dem ett visst mått av självbestämmanderätt, säger Liselott.

På Decibel.fi finns en överlevnadsguide för skilsmässobarn med tips och råd för både barn och föräldrar.

Läs också: Maria Sundblom Lindberg: För barnens skull?
Läs publikens skilsmässoberättelser och skriv din egen här

Programmet är inte längre tillgängligt
Familjeliv: 05.09.15 PODCAST När mamma och pappa skiljer sig - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)