Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sluta vara lat!

Från 2015
Uppdaterad 27.08.2015 17:39.
Lejon vilar sig på gren
Bildtext "I höst ska jag köpa gymkort. Kanske fixa en budget. Uppdatera oftare på SoMe..."

Hur ska du få disciplin att göra allt det där du tänkt att du borde göra i höst för att bli en bättre människa? Kampsportaren Johan Lahti hjälper dig!

Hösten är här. Förutom lokaltrafik som kollapsar på grund av våta löv på spåret och kortare kvällar brukar det även betyda löften. Löften om att ta tag i studierna på allvar, om att gymma lite mera, vara mera social, styra upp privatekonomin. Ungefär som vid nyår, fast utan fyrverkerierna och de roliga hattarna.

Johan Lahti
Bildtext Johan Lahti visar dig vägen till ljuset i slutet av tunneln

Så hur motiverar du dig till att göra allt det där du sagt att du ska göra?

Johan Lahti, kampsportare och personlig tränare, har bra koll på det här med disciplin – den hjälpte honom att bli finsk mästare i thaiboxning 2014.

Människan är naturligt lat

- Det viktiga är en stark, realistisk plan. Högnivåidrottare har samma disciplinproblem som folk på gatan. Människan är naturligt lat. Säkert finns det skillnader, att vissa har det lättare att motivera sig än andra.

Men det är helt okej att vara lat. Huvudsaken är att man är ärlig mot sig själv och planerar därefter. Lathet i sig är inget problem, men man måste ta med det i beräkningarna.

- Om man inte förnekar det kan man bygga vidare på det sen, och utveckla vanor för att motverka latheten, säger Johan .

Göra allt, samtidigt!

Många som är i startgroparna på sitt nya liv tenderar att sätta upp en drös med olika mål och planer. Kan man ta i för mycket? Borde man kanske skala ner sina ideal och fokusera mera. Johan tycker inte att det är nödvändigt.

- Whatever floats your boat, säger Johan.

Vad är de djupare orsakerna till mina dåliga vanor? Är det min omgivning?

Det största problemet är att det är ett återkommande problem. Johan rekommenderar att du sitter ner och funderar – varför blir det alltid så här varje höst?

Kampsportare analyserar alltid allting de gjort efter en motgång för att gå framåt och utvecklas. Och det måste man göra i livet också, ta reda på vad du vill och inte vill. Var har det gått fel tidigare?

- Vanliga människor kan göra samma sak, säger Johan. Vad är de djupare orsakerna till mina dåliga vanor? Är det min omgivning? Är det den där kunskapen som saknas, vet jag vad jag ska göra när jag tränar?

Handlar disciplin bara om att hetsa sig att bli bättre?

Självdisciplin går i vågor. När man tror att man har det så ser man någon som har mera.

- Det blir som en bra reality-check, menar Johan.

två flickor studerar
Bildtext "Sluta se så fokuserad ut på din bok, nu borde jag ju räkna fortare..."

Sedan är det frågan om uppoffringar också. Människor tittar på dem som åstadkommit något och tänker inte på hur personen kommit dit, utan ser bara resultatet. I Johans fall kostade framgångarna i thaiboxning på.

- De som känner mig vet att det var tunga dagar. När jag jobbade mot mitt mål hade jag gjort en lista på allt det jag skulle vilja göra istället för att träna. Vara med kompisar, åka skridskor och så vidare. Men istället åkte jag och tränade. Och det var ju värt det sen.

Bli mera organiserad!

Människor tittar på dem som åstadkommit något och tänker inte på hur personen kommit dit, utan ser bara resultatet.

Oavsett om du slavar i skolan eller försöker få privatbudgeten att gå ihop är det en sak som alltid tutas ut i samband med disciplin och motivation, nämligen organisation. Men hur ska man fixa det då?

- Man ska börja med simpla saker, säger Johan. Många är av åsikten att det börjar i ditt rum och ditt hem.

Lite Feng Shui i lägenheten kan bli din nyckel till framgång, alltså. Din dag börjar bra och du får mera gjort i en organiserad miljö.

- Management! Skaffa en tränare som kan motivera dig. Och var ärlig med dig själv.

Pain is the cleanser!

Muay Thai
Bildtext Din smärta är inte som någon annans...

Din värsta fiende är du själv. När du höjer din nivå aggressivt och går utanför bekvämlighetszonen skriker din kropp eller din hjärna att den vill sluta.

- Man ska aldrig jämföra med andra, menar Johan. Din smärta är inte samma som någon annans.

Det handlar om att ta sig genom smärtan, oavsett om det gäller att lyfta fem extra kilo eller göra den där sista ansatsen och skriva klart CV:t för det där jobbet.

- I mitten av träningen visualiserar jag mitt mål, säger Johan. Det är något alla kan göra. Visualisera den du vill bli. Ta hänsyn till att det ska vara realistiska mål, men visualisera målet.

Ångern gör ondast!

Johan poängterar att det handlar om en annan sak också, att undvika en annan smärta, nämligen den som kommer av att man ångrar sig.

Ångern över att man inte gick och tränade, eller bad om den där dejten, eller skrev den där extra meningen i uppsatsen som gjorde skillnaden mellan ett mediokert och ett bättre betyg, svider värre i slutändan.

- Det tar på självförtroendet. Självförtroende är allt i kampsport! Och man kan ju inte säga att det är fel med mera självförtroende i det dagliga livet heller, även om det finns folk med tillräckligt. Om man tar beslut som man ångrar, så är det inte hållbart och inte heller smart för sin egen lycka.