Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ny väg förbinder Mankans med Alberga

Från 2015
Sakari Poussa bor nära vägbygge i Esbo
Bildtext Sakari Poussa bor i Mankans bredvid Torvbanevägen, som ska öppna för trafik i oktober.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Esbo ska få en ny pulsåder mellan Mankans och Alberga. Sakari Poussa får kortare väg till Helsingfors.

I södra ändan av den nya vägen bor Sakari Poussa strax intill en hög jordvall som ska fungera som bullerskydd. Bakom jordvallen gömmer sig en smal väg. Torvbanevägen har i Mankans bara en fil åt varje håll.

- Byggnadsplatsen är väldigt bred men i slutändan byggs en väg som är några meter bred. Här finns vallar och cykelväg och allt möjligt, konstaterar Sakari Poussa.

cykelväg vid torvbanevägen i Esbo
Bildtext En cykelväg har byggts på andra sidan jordvallarna som ska fungera som bullerskydd.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Har planerats i årtionden

Torvbanevägen ska öppnas för trafik i oktober. Sakari Poussa undrar hur mycket den nya vägen kommer att påverka trafikmängderna i Mankans.

- Trafiken förs från Åboleden till Orions hörn. Jag undrar var bilarna far. Antingen står de i kö här eller så drar trafiken bra, säger Poussa.

På Esbo stad berättar gatudirektör Esa Rauhala att det enligt stadens uträkningar inte kommer att bli problem med trafikmängderna i södra ändan av vägen.

- Torvbanevägen är en huvudled som planerats i årtionden. Vägen byggs mellan Björkmankansvägen och Frisbackavägen, den blir ungefär tre kilometer lång och förbinder Alberga med Mankans, Olars och Hagalund. Det är en viktig förbindelse, trafikmängden uppskattas bli 10 000 fordon i dygnet, säger gatudirektör Esa Rauhala.

Invånarna trodde planerna redan var begravda

I Mankans har Sakari Poussa hunnit vänja sig vid tanken på den nya vägen.

- Tidigare fanns det ett motstånd mot vägen. Vi trodde redan att den inte skulle byggas, men plötsligt beslutade staden att vägen ska byggas. När beslutet kom för tre år sedan var det en verklig överraskning, vi invånare trodde att planerna hade begravts men så var det precis tvärtom, säger Sakari Poussa.

Sakari Poussa bor nära vägbygge i Esbo
Bildtext Sakari Poussa bor precis invid Torvbanevägen..
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det går att svänga in mot Helsingfors på Åboleden från Torvbanevägen när den är klar.

- Jag tror vi också har nytta av vägen, min fru jobbar i Sockenbacka så hon kommer säkert att använda den nya vägen varje dag, och själv kör jag antagligen varje vecka mot Helsingfors på Torvbanevägen, säger Sakari Poussa som bor strax bredvid vägbygget.

Norr om Sakari Poussas hus finns en före detta soptipp som gjorts om till golfbana. Den nya vägförbindelsen ska det göra möjligt att bygga kontor mellan golfbanan och Åboleden.