Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Familjeterapeut: Alla förhållanden går att rädda

Från 2015
Uppdaterad 20.12.2017 11:03.
Två händer formar ett hjärta.
Bild: Stokpic/Creative Commons

Familjeterapeuten Kristina Rosenberg har besök av par i alla åldrar på sin mottagning. En gång kom ett par där båda var över åttio år och de hade beslutit att de inte ville skiljas efter över femtio år tillsammans.

- De ville ha hjälp att förbättra sitt förhållande. Och jag anser att alla förhållanden går att rädda om man bara vill, säger Rosenberg.

Hon menar att det i varje förhållande kommer känslor av att man inte står ut med den andra. Det är helt normalt.

- Man kanske säger det rent ut också, att du har förstört mitt liv.

Enligt Rosenberg är det ofta fråga om en frustration. Det kan vara så att man är missnöjd med något i sitt eget liv och projicerar det på förhållandet.

Eller kanske har man inte undersökt vilka förhoppningar man har på den andra, om de är realistiska. Eller sen är det helt enkelt så att förhållandet behöver förnyas på samma sätt som vi växer och förnyas som människor.

- Men det betyder inte att vi är fel för varandra, eller att man har sumpat bort ett helt liv.

Att landa i vardagen

En förälskelse kan vara ett par månader, eller något år. Man kan också under ett långt förhållande återuppleva passionen. Kanske så att man hittar nya sidor hos sig själv eller den andra.

Men förr eller senare kommer vardagen emot. Då ser man den andra utan förälskelsens skimmer och man kanske upplever känslor av besvikelse.

- Då gäller det också att identifiera om det jag önskar av den andra egentligen är något jag borde undersöka i mig själv.

Det är också viktigt att man tar sig tid för förhållandet. Rosenberg betonar vikten av att man under de hektiska åren med barn, vakande, hobbyer, karriär och bolån ser till att man möts.

- Försök åtminstone under veckoslutet se till att ni har tid att prata.

Också ofrivillig barnlöshet kan vara en svår kris för parförhållandet. Man kanske börjar fundera på om vi inte är skapta för varandra när vi inte kan få barn tillsammans.

- Skuldkänslor kan vara ett problem. Och de svåra diskussionerna om hur livet skall bli. Ska vi adoptera barn eller ska vi leva i en tvåsamhet?

Vem är du?

Om man inte har sett till att man håller uppe förhållandet så kan det bli kris när livet lugnar sig. Det är inte ovanligt att människor skiljer sig då barnen är i övre tonåren.

- Man har helt enkelt tappat bort varandra. Då får man jobba för att hitta förhållandet på nytt. Parterapi kan vara ett bra alternativ, säger Kristina Rosenberg.

Då man blir äldre förändras kroppen, både män och kvinnor kan uppleva övergångsålder och olika besvär. Sexualiteten kanske förändras.

Då gäller det att hitta ömheten för både sin egen och den andras förändring. Men det är också viktigt att man ser till att berätta för den andra att man tycker om hen.

- Kanske tappar man tron på att man är värd att älska. Och då är det ju så lätt att gå ut och kolla att hej, tycker någon annan att jag är attraktiv?

Mot solnedgången

Det skämtas om vresiga gubbar och gnatiga kärringar, säger Rosenberg, och något ligger det kanske i det. Då vi blir gamla så kommer våra egna särdrag fram.

- Hur mycket har jag lärt mig tolerera hos den andra och hur mycket måste jag tolerera? Man har ju rätt att säga ifrån också.

Kristina Rosenberg säger att det kan löna sig att försöka hitta gemensamma intressen. Då står man kanske lättare ut med den andras irriterande sidor.

Då vi blir äldre och får krämpor så är vi säkert alla irriterande ibland.

Men å andra sidan är det också viktigt att göra saker separat. Om man gör allting tillsammans så förlorar man sig själv, säger Rosenberg. Man måste stå på egna ben för att kunna vara tillsammans.

- Man måste lära sig att leva med sig själv för att kunna leva med någon annan, poängterar Rosenberg.

Här kan du höra vad som är viktigt för Marjatta och Henrik Weckström i deras äktenskap.

Makarna ser på varandra
Bildtext Marjatta och Henrik Weckström
Bild: Yle/Pia Abrahamsson

Pia med flera podcast: I nöd och lust

56:06

#inödochlust?

Mer om ämnet på Yle Arenan