Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vi bygger inte ett finlandssvenskt getto"

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 10:57.
victoriakvarteret
Bildtext Victoriakvarterets fadderbarn Victor Ståhlberg Bergström fick gjuta kvartersgrunden tillsammans med herrar ur olika finlandssvenska institutioner.
Bild: Yle/Hanna Rundell

Ett unikt, tvåspråkigt men finlandssvenskt urbant centrum för både boende och kultur. Lovorden haglade när grunden till kvarteret Victoria på Busholmen lades på torsdagen.

- Det är struntprat att vi velat skapa ett finlandssvenskt getto. Det här ska bli en öppen kulturmiljö för alla, säger Max Arhippainen, ordförande för Stiftelsen Kvarteret Victoria.

Teaterchefen Johan Storgård var den som kläckte idén till kvarteret och fick med sig Max Arhippainen, arkitekten Stefan Ahlman och snart även stadsplaneringskontoret och diverse stiftelser och organisationer. I mars 2017 ska kvarteret stå klart.

Johan Storgård
Bildtext - Där ska parken ligga, säger Johan Storgård, teaterchef och ordförande för kvarteret Victoria rf.
Bild: Yle/Hanna Rundell

Förutom olika typer av bostäder byggs här daghem, butik och ett stort kulturcentrum med bland annat galleri, studior, kafé, restaurang och konsert- och repetitionssalar. Här byggs Hitas- och Ara-bostäder, stiftelseägda ateljébostäder, gruppbyggen, traditionella bostadshus och studentlägenheter åt Vasa Nation och Teknologföreningen.

Kvarteret Victoria

Projektets budget förväntas bli cirka 98 miljoner.
Det byggs 337 bostäder i kvarteret.
Victoria förväntas står färdigt i mars 2017.

- Det enda som saknas är en skola. Vi har tvingats föra våra döttrar till Minervaskolan med spårvagn. Vägen är för farlig för en sjuåring, säger Arhippainen, pappa till fyra döttrar och Busholmsbo.

- Vi erbjöd faktiskt lokaler för en kvarterskola med utbildningsnämndens svenska sektion ansåg inte att det fanns behov, säger kvarterets arkitekt Stefan Ahlman.

Ett äldreboende fattas också sedan Blomsterfonden drog sig ur projektet.

max arhippainen,
Bildtext Stiftelseordförande Max Arhippainen är Busholmsbo redan nu och hoppas på en skola till området. - Nu måste vi föra vår yngsta dotter med spårvagn till Minervaskolan varje morgon.
Bild: Yle/Hanna Rundell
victoriakvarteret
Bildtext I de fyra cylindrarna som gjuts ner i grunden placeras en färsk HBL och Helsingin Sanomat, mynt och kvarterets ritningar. I en av cylindrarna göms också en diamant för "mystikens skull". Teaterchefen Johan Storgård sluter cylindern.
Bild: Yle/Hanna Rundell
victoriakvarteret
Bildtext Det var en fjorton man stark grupp som fick äran att gjuta de fyra grundpelarna under Kulturcentret. - Jag, som ensam kvinna här på scenen, kan berätta att Anne Berner också var inbjuden, men hon kunde tyvärr inte närvara, säger konferencieren och skådespelaren Sophia Heikkilä.
Bild: Yle/Hanna Rundell
stefan ahlman,
Bildtext Kvarterets arkitekt Stefan Ahlman säger att kvarteret har drag av ett gammalt bysamhälle där man bor och arbetar kring en byagård eller ett bönehus.
Bild: Yle/Hanna Rundell
Camilla Zakowski
Bildtext Här ska daghemmet för 77 barn växa fram. Specialplanerare Camilla Zakowski vid Helsingfors utbildningsverk har koll på tillväxtprognosen och tror att det ska räcka till.
Bild: Yle/Hanna Rundell
Henrik Hillner
Bildtext Henrik "Pong" Hillner från teknologorkestern Humpsvakar ska ställa sig i kö till Teknologföreningens studentbostäder i kvarteret Victoria.
Bild: Yle/Hanna Rundell
Unda-Marina Nemlander
Bildtext Unda-Marina Nemlander ska lämna Esbo och huset med för stor trädgård och utflugna barn för att flytta in i gruppbygget i kvarteret Victoria.
Bild: Yle/Hanna Rundell
victoriakvarteret
Bildtext Victoriakvarterets fadderbarn Victor Ståhlberg Bergström får en rungande applåd. - Jag är glad över att han ska få tillgång till det här kulturella i sitt liv, säger pappa Mathias Bergström.
Bild: Yle/Hanna Rundell
mats löfström,
Bildtext Ålänningen och riksdagsledamoten Mats Löfström söker hus på Åland och har inga planer på att flytta till Victoriakvarteret. - Men vi är kräsna så det är svårt att hitta något, säger han.
Bild: Yle/Hanna Rundell