Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Se flyktingarna som en möjlighet"

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 16:17.

Författaren till boken The Finnish Miracle André Noël Chaker tycker att Finland borde se flyktingströmmen som en möjlighet. Finländare tenderar att söka problem i allting, sade den i Finland bosatta kanadensaren i Obs debatts flyktingsatsning.

I Finland förhåller man sig till flyktingar på samma sätt som man förhåller sig till alla saker - man är skeptisk

- Men det här kan var Finlands chans, säger André Noël Chaker. Det går ju inte speciellt bra för Finland just nu. Konkurrenskraften minskar, exporten drar inte och åldersstrukturen är ofördelaktig.

Enligt André Noël Chaker är många världsledande företag grundade av personer med invandrarbakgrund.

- Sätt invandrarna på språkkurs och få ut dem i arbetslivet.

Känslosam Arnautovic

André Noël Chaker uttalade sig i samband med Svenska Yles flyktingsatsning. De senaste veckorna har vi nåtts av dramatiska TV-bilder på flyktingsituationen i Medelhavet.

- De här bilderna väcker starka känslor. Jag känner tacksamhet och hjälplöshet, säger Emina Arnautovic, som kom till Finland från Bosnienbosnien-Hercegovina för 23 år sedan. Jag vill hjälpa alla.

Bara toppen på isberget?

Arno Tanner i Obs debatt
Bildtext Arno Tanner tror att vi bara ser toppen av isberget.
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

För att kunna tackla den här krisen måste vi förstå vad det handlar om, påpekar Arno Tanner, docent i befolkningsstudier vid Helsingfors universitet.

- Populationen växer snabbt i norra Afrika och ungdomsarbetslösheten är enorm, säger Tanner. I Nigeria är ungdomsarbetslösheten redan nu 50 procent.

Så det här är bara toppen på isberget?

- Det kan hända, säger Tanner. Ingenting sker just nu i Afrika som skulle förbättra situationen.

Sverige och Tyskland visar vägen

I Sverige har man kavlat upp ärmarna i flyktingkrisen. Enligt prognosen kommer Sverige att ta emot 74.000 asylsökande i år.

- Sverige vill vara en human stormakt, säger Ingemo Lindroos, Yles korrespondent i Stockholm.

- Finland vill vara en fredsbevarande stormakt, säger Tarja Cronberg. Om vi kombinerar Finland och Sverige får vi en humanitär fredbevarande stormakt.

Tarja Cronberg och Emina Arnautovic i Obs debatt
Bildtext Tarja Cronberg och Emina Arnautovic
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

- Vi kan göra det här på vårt eget sätt, säger å sin sida Emina Arnautovic. Vi behöver inte kopiera Sverige,

I Tyskland är flyktingvolymerna enorma. I år har 800 000 asylansökningar kommit till landet. I fjol var motsvarade siffra 200 000.

- Tyskland står inför enorma utmaningar. Men man tar itu med dem med gott mod, säger Dan Ekholm, Yles korrespondent i Berlin.

Arno Tanner gör bedömningen att Tyskland har goda förutsättningar att lyckas med integrationen. En orsak till det är att det redan finns en massa integrerade utlänningar i landet.

- Tysklands ekonomi är dessutom i gott skick och så är ju tyskarna erkänt duktiga på att organisera saker och ting, säger Tanner.