Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Vi behöver mera smuts!

Från 2015
Händer
Bild: Yle/Magnus Hansén

Sluta med hysterisk desinficering av händer och ytor! Den uppmaningen kommer från gastro-enterologen och kirurgen Herman von Numers. Enligt von Numers tar vi annars kål på de nyttiga bakterier som vi behöver för att må bra. Bakteriefloran i tarmarna verkar också ha en större betydelse för vår hela vår kropp än vad man tidigare har trott.

– Både mängden och typen bakterier har en stor betydelse för en massa följdsjukdomar, som kan tänkas bero på växlingar i tarmfloran. Till exempel allergiska eller autoimmuna sjukdomar, och man har till och med tänkt att det påverkar psyket, säger von Numers.

De facto verkar hela kroppsfunktionen vara beroende av att tarmbakterierna finns och är av rätt sort. Von Numers beskriver tarmfloran som ett eget organ, vars massa uppgår till hela 1,5 kg.

– En gammal husläkare sa att friska barn bor på landet och äter ur samma skål som hundarna, och han visste nog vad han talade om.

Desinficering tar kål på goda bakterier

Enligt honom klarar vi oss inte utan de goda bakterierna i tarmen. Förstås finns det också dåliga bakterier, bland andra de som orsakar vanliga sommardiarréer, och dem ska man med fördel undvika.

– Till exempel barn som har fått mycket antibiotika när de var små har dels färre bakterier i sin tarm, dels är spektret annorlunda. De saknar flera sorters nyttiga bakterier, konstaterar von Numers.

Bristen på goda bakterier har konstaterats leda till fetma hos barnen, vilket i sin tur gör det lättare att bli överviktig som vuxen. Vi gör alltså gott i att acceptera lite smuts, och undvika onödig bacillskräck, menar von Numers.

– Är vi förfärligt renliga och tvättar allt så får vi inte i oss de bakterier vi behöver. Till exempel färdig barnmat är ofta steril. Om mamman ammar så får barnet hennes hudbakterier sig, vilket hjälper att stimulera tarmfloran. Ger man å andra steriliserad ersättning ur en steriliserad nappflaska så får barnet inte i sig några nyttiga bakterier.

När det gäller vardagens vanliga bakterier behövs desinficering och handtvätt inte, enligt Herman von Numers. Om det däremot är fråga om sjukhusmiljö med resistenta, sjuksomsalstrande bakterier eller i samband med t.ex. infuensa- eller norovirusepidemier är handtvätt och god hygien förstås mycket viktiga, säger gastro-enterologen.