Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Att tro att ungvargar är ofarliga är naivt"

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 13:48.
Daniela Andersson och Robert Lindberg.
Bildtext Daniela Andersson och Robert Lindberg.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Den som tror att ungvargar inte gör någon skada är bara naiv. Det säger Yle Västnylands fredagssnackare Daniela Andersson

Andersson är föga förvånad över nyheten att vargen har dödat 13 får i Kisko.

- Jag vill ju inte vara efterklok, men jag måste väl säga ”Vad var det jag sa”.Senast vi diskuterade vargar sade jag att det här kommer att hända. Det finns ju människor som tycker att vargarna inte gör någonting, men det är ju klart att det här sker. Det är ju fruktansvärt och förödande för den här fårfarmaren.

- Nog måste man ju vara väldigt naiv om man tror att ungvargar inte gör någonting. Det här är inget att leka med. Jag är för mångfald i naturen men nog måste man tänka efter lite.

Dags att ta lärdom från förr?

Robert Lindberg håller med Andersson och säger att det som hänt i Kisko är tragiskt.

Han konstaterar att vi länge har varit skonade från problem med vargar. Lindberg drar till med att det kanske är dags att ta lärdom av gamla beprövade knep.

- På 1800-talet visste man hur man skulle handskas med vargen. Då sjöng man för boskapen för att hålla vargen på avstånd.

”Ungvargarna är oberäkneliga”

Daniela Anderssons tilltro till vargen är inte hög. Särkilt unga individer ska man vara försiktig med, tror hon.

- Om jag skulle träffa på sju ungvargar skulle jag knappast stanna och ta en selfie med dem. Inte skulle jag heller lämna mina barn ensamma i skogen och plocka bär i Kisko.

- Det sägs ju att vargar inte attackerar människor, men nog har man ju hört att de attackerar. Särskilt de här oberäkneliga unga som lär sig jaga.

Fredagssnack den 28 augusti handlade också om sommaravslutning, butikernas öppettider, viljan att hjälpa flyktingar och pekplattor i skolorna.

Fredagssnack podcast: Fredagssnack 28.8 med Daniela Andersson och Robert Lindberg

21:19

Effektivera!

Diskussion om artikeln