Hertzberg: "Skönt att åklagaren har fattat ett beslut"
Två tidigare vårdare vid Kårkullas boendeenhet för personer med utvecklingsstörning Sagaboendet i Sibbo åtalas för tre fall av misshandel.
Kårkullas styrelseordförande Veronica Hertzberg är lättad över att åklagaren kommit till ett beslut.
– Jag är väldigt ledsen över att något sådant som hände förra sommaren har hänt, men på något sätt känns det skönt att åklagaren har kommit till ett beslut och att processen går vidare, säger Hertzberg.
Hon konstaterar att man både på Sagaboendet och inom hela Kårkulla har jobbat mycket med bemötande och hur man ska vara gentemot de boende.
"Ser helt annorlunda ut än i fjol"
Också Sibbo kommun har märkt den positiva utvecklingen. Hertzberg säger att Sagaboendet är mycket mer hemtrevligt nu och ser helt annorlunda ut än i fjol somras då fallet uppdagades.
– Jag träffade kommunens representanter för ett par veckor sedan och de sa att de inte har något att kommentera om Sagaboendet. De hade varit på besök där för någon vecka sedan och allt verkar jättebra där.
Hon vill också påpeka att de två åtalade personerna inte har jobbat på Sagaboendet sedan förra sommaren. De jobbade inte heller kvar i augusti då Yle Östnyland uppdagade fallet.
"Sorgligt är det ju"
Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare vid Förbundet De Utvecklingsstördas Väl (FDUV), tycker det är bra att fallet har kommit till någon slags lösning i och med att åklagaren väckt åtal.
Fallet har väckt mycket diskussion och känslor, och för många har det varit oklart om det faktiskt skett försummelser eller inte.
– Nu får man då någon form av klarhet i att det faktiskt har skett saker som inte borde ske på Sagaboendet. Sorgligt är det ju, säger Hemgård.
Kårkulla reagerade snabbt
Under det senaste året har både anhöriga och personer med utvecklingsstörning varit i kontakt med FDUV och funderat över vad det egentligen är som sker.
– Vi har följt med hur fallet har utvecklats och varit i kontakt med anhöriga. Vi har också hört personer med utvecklingsstörning för att kolla hur de ser på situationen.
De personer med utvecklingsstörning som varit i kontakt med FDUV har inte längre känt sig oroliga.
– Jag tror att Kårkulla reagerade snabbt då fallet uppdagades. De flesta vi har talat med säger att förbättringsprocessen är på gång och att de känner sig trygga där.
– Jag tycker det också i fortsättningen är viktigt att vi hör personerna med utvecklingsstörning själva, säger Hemgård.
"Nu väntar vi på domslutet"
Janica Sundbäck som är ordförande för social- och hälsovårdsutskottet i Sibbo kommun säger att det är bra att åtal väcks om förundersökningen visat att det finns grunder för det.
Nu återstår att se vad tingsrätten har att säga.
Hon har varit med på ett diskussionsmöte tillsammans med Kårkulla och säger att samkommunen vidtagit en del konkreta åtgärder för att förbättra läget.
– Kommunens representanter har också besökt Sagaboendet och vad jag har förstått känns stämningen och kulturen helt annorlunda där nu, säger Sundbäck.
Det mest ledsamma med hela fallet är att det hann gå så långt att mediernas inblandning krävdes för att få till stånd en förändring vid Sagaboendet, menar Sundbäck.
– Vi måste se över våra processer för att eventuella missförhållanden vid vårdenheter som finns i kommunen kan uppdagas snabbare.
Artikeln har uppdaterats 28.8.2015 kl. 11:33 med kommentarer av FDUV.
Artikeln har uppdaterats 28.8.2015 kl. 13:50 med kommentarer av social- och hälsovårdsutskottet i Sibbo.