Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Flere nya namn på Vegatoppen

Från 2015
Uppdaterad 01.09.2015 09:20.
The Sparrows
Bildtext The Sparrows (Jan Lehmus till vänster och Antti Hokkala) gjorde debut på Vegatoppen. (BIld: Jonas Bergqvist)
Bild: Jonas Bergqvist

Det blev många överraskningar på den första Vegatoppen för säsongen. Flere kända etablerade namn föll ut medan 2 helt nya bekantskaper lyckades ta sig in på listan.

Trots bra respons från konserterna i Finland så var det ändå bara med ett nödrop som Tomas Ledin lyckades hålla sig kvar. Framgångar i ESC är däremot ingen garanti för att komma in på listan. Varken Måns Zelmerlöw eller Krista Siegfrids kom in från utmanarplats. Jannike fortsätter att dominera på både första och andra plats. Veckans överraskare är karlebyduon The Sparrows som går rakt upp på fjärde plats med låten Willow tree. Gruppen Forth kom också in på listan och båda är säkert nya bekantskaper för många lyssnare.

Hallå Jan Lehmus från The Sparrows, hur känns det att komma in på Vegatoppen?

- Wau, det var en mycket mycket trevlig överraskning. Helt otippat för oss.

Radiohead sammanförde

Duon Lehmus/Antti Hokkala spelade tillsammans första gången 2009 i hemstaden då de hade en gemensam spelning på en pub. Man spelade låtar från ett av Radioheads album från pärm till pärm. Då märkte de att de hade ganska samma smak då det gällde musik. Det dröjde dock tilll 2014 då de bestämde sig för att bilda The Sparrows och till en början gjorde man enbart covers på andras låtar. Men under spelningarna började de samtidigt fundera på egna låtar.

Orden till låten Willow tree kom också till på ett lite speciellt sätt:

- Jag vaknade mitt i natten och jag hade så gott som hela texten i huvudet och så skrev jag ner den på telefonen. Nästa morgon då jag vaknade så läste jag igenom den och det verkade vara helt ok då ännu, berättar Jan.

S&G och Indie

Musiken gjorde duon tillsammans på en dag och så småningom blev det dags att göra en skiva med 4 låtar tillsammans med producenten Jonas Olsson. Musikstilen beskriver Lehmus som en blandning mellan folk och rock och en gemensam nämnare för båda två är Simon & Garfunkel samt indie-rock från 90-talet.

Och Lehmus har också en förklaring till folkmusikens stora popularitet för tillfället:

- Rocken är aningen död just nu och jag tror att det stora intresset för folk- och akustisk musik bottnar i att man vill ha mera organisk musik. Allt går naturligtvis i vågor.

Lehmus jobbar som flygledare men då jag ringer upp honom så svarar han skrattande att han just nu går på en kurs för grafisk design. Så småningom så börjar också inspelningarna av ett helt album med The Sparrows.

Mer om ämnet på Yle Arenan