Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I nöd och lust: Äktenskapsterapi på film?

Från 2015
Uppdaterad 28.08.2015 22:11.
Dustin Hoffman och Justin Henry i filmen "Kramer vs. Kramer"
Bild: Columbia Pictures

Äktenskapsproblem och skilsmässor har alltid varit populära teman i filmvärlden. Men ur vilket perspektiv skildras de? Och vad får man som åskådare ut av dessa filmer? Vad tycker Du och vilken är Din favorit?

Begreppen "nöd" och "lust" är av naturliga skäl starkt förknippade med äktenskapet. När det gäller lusten finns det en uppsjö av filmer att välja mellan. Och bland dessa påfallande många som slutar med bröllop och löftet om ett "happily ever after".

Men hur ser de filmer ut som skildrar den vardag som tar vid efter The End? En vardag som inte sällan kretsar kring utmaningar och kriser av olika slag. Och varför vill vi se dessa filmer?

För att bli stärkta? För att få tröst? För att våga ta steget ut? Eller för att bli motiverade att fortsätta tillsammans?

Från början till slut

En given klassiker när det gäller filmer i vilka vi följer kärleksparet från det första mötet till det sista avskedet är Sydney Pollacks The Way We Were (1973). Finns det något som kunde ha räddat relationen mellan den samhällsengagerade Katie (Barbra Streisand) och konservative Hubbell (Robert Redford)?

Robert Redford och Barbra Streisand i filmen "The Way We Were".
Bild: Columbia Pictures

Om man föredrar en film som leker med berättargreppet kan man alltid välja Derek Cianfrances sorgmättade Blue Valentine (2010). Via scener hämtade från olika skeden i Deans (Ryan Gosling) och Cindys (Michelle Williams) relation får vi en inblick i vad det är som gått snett.

Skilsmässoprocessen

På alla listor över skilsmässoskildringar på film kan man hitta Robert Bentons Kramer vs Kramer från 1979. Här kämpar den hängivna pappan Ted (Dustin Hoffman) för rätten till sitt barn Billy (Justin Henry). Vad är det som säger att mamma Joanna (Meryl Streep) automatiskt skall ha företräde?

Meryl Streep och Justin Henry i filmen "Kramer vs Kramer"
Bild: Columbia Pictures

En blivande modern klassiker är utan tvekan Asghar Farhadis Nader och Simin: en separation (2011). I filmens exceptionellt effektiva inledningsscen sitter Nader (Leila Hatami) och Simin (Peyman Moaadi) inför domaren som skall ta ställning till deras fall.

Hur gick det nu såhär?

Om man tampas med frågan om vad det är som leder fram till en separation kan man få svar av Ingmar Bergman. Scener ur ett äktenskap (1973) är en sex timmar lång terapisession med det äkta paret Marianne (Liv Ullman) och Johan (Erland Josephson).

Inspelning av "Scener ur ett äktenskap" med Liv Ullman och Erland Josepsson
Bild: Cinematograph AB

Bland yngre auteurer hör Noah Baumbach till dem som närmat sig äktenskapsproblematiken. I The Squid and the Whale (2005) möter vi Bernard (Jeff Daniels) och Joan (Laura Linney) som bägge är författare. Frågan är vad som händer när den ena plötsligt har mera framgång än den andra? Och vad innebär deras konkurrens för barnen?

Vad händer med barnen?

Barnens utsatta situation under och efter det att föräldrarna går skilda vägar kan skildras på många sätt. Richard Linklaters Boyhood (2014) är inte bara formmässigt en ovanlig film utan ger också en ovanligt konstruktiv bild av hur relationen mellan föräldrar och barn kan bibehållas genom en skilsmässa.

I Kjell-Åke Anderssons filmatisering av Åsa LInderborgs succéroman Mig äger ingen (2013) kretsar det mesta kring pappa Hasses (Mikael Persbrandt) relation till dottern Lisa (Ping Mon H. Wallén/Saga Samuelsson/Ida Engvoll). Hur går det med tryggheten när den enda närvarande föräldern har alkoholproblem?

Mikael Persbrandt och Ping Mon Wallén i filmen Mig äger ingen.
Bild: Filmlance International AB/Alexandra Aristarhova

Gammal kärlek rostar aldrig?

I Howard Hawks klassiska screwballkomedi His Girl Friday (1940) får vi njuta av stjärnreportern Walter Burns (Cary Grant) försök att locka tillbaka ex-hustrun Hildy Johnson (Rosalind Russell). Här är replikerna rappa och tempot högt.

De kvinnliga regissörerna är inte direkt överrepresenterade i denna genre, men Nancy Meyers bidrog 2009 med komedin It´s Complicated. I den återkommer Meryl Streep som frånskild i rollen som Jane - en kvinna som slits mellan ex-maken Jake (Alec Baldwin) och potentielle älskaren Adam (Steve Martin).

Nu återstår frågan: vad tycker Du? Vilken är den bästa, mest gripande, roligaste, mest träffande skilsmässoskildringen på film?

Du kan också berätta om din skilsmässa! Svenska Yle samlar in berättelser.

Mer om ämnet på Yle Arenan