Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Så här förvarar du frukt och grönsaker rätt

Från 2015
Uppdaterad 12.12.2015 19:50.
Frukt och grönsaker med mycket etylen resp känsliga för etylen
Bild: Yle / Johan Lindström

Varje år kastar finländaren i medeltal bort mat med ett sammanlagt värde på 125 euro. Allra mest kastar man bort olika grönsaker. Men förvarar man rotfrukter, frukter och grönsaker rätt minskar man matsvinnet samtidigt som man sparar pengar.

När man förvarar grönsaker lönar det sig att beakta temperaturen och den etylengas som avges från frukter.

Etylen är en gas som bildas när växter andas. Den gör att växter mognar och föråldras snabbare. Därför är det bra att förvara grönsaker som är känsliga för etylen och grönsaker och frukter som avger mycket etylen separat.

Till exempel gör etylen att gröna grönsaker blir gula och att morötter får en besk smak.

Rumstemperatur, svalt eller kallt?

Temperaturen påverkar hur väl grönsaker och frukter håller. Värme gör att de flesta grönsaker och frukter blir dåliga, men till exempel banan lönar det sig att förvara i rumstemperatur, eftersom den förlorar sin smak när den förvaras kallt.

Sval förvaring (cirka +10 - +14) passar för gurka, tomat och ananas.

Kylskåpet är inte nödvändigtvis det bästa stället att förvara grönsaker på. För till exempel citrusfrukter gäller regeln att söta frukter mår bra av kall förvaring, medan sura frukter mår bäst av värme.

Översikt
Rikligt med etylenKänsliga för etylen
TomatFörvaring i rumstemperatur rekommenderas. Tappar smaken i kylskåp.GurkaHåller bäst i svalt (+10 - +14) eller inpackad i plastfolie i rumstemperatur.
ÄppelUndvik att stöta till och förvara kallt i +1 - +2 grader.ÖrterBasilika och citronmeliss mår bra i rumstemperatur, basilika kan läggas i en skål med vatten. Övriga vilda örter mår bäst i sval temperatur.
BananFörvaras i rumstemperatur. Blir smaklös och grå i kylskåp.Kål, potatis och morotFörvaras i kylskåp.
PäronMogna päron är känsliga. Håller bara en kort tid, förvaras i +1 - +2 grader.ZucchiniFörvaras hellre för varmt än för kallt. Fryser lätt i kylskåp.
AvokadoFörvaras i rumstemperatur.ApelsinHåller bäst i sval temperatur kring +4 - +6 grader.
Persika, nektarinFörvaras i kylskåp. Känsliga för stötar.PurjoFörvaras i kylskåp, torkar lätt.
PlommonFörvaras i kylskåp.ChampinjonerFörvaras i kylskåp, mår bäst i en papperspåse så fukten inte avdunstar.

Jenni Jeskanen
Ursprungsartikeln på Kungskonsumentens sidor.