Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jag har inget intresse av att vara kändis

Från 2015
Sofia Ruutu. FÅR INTE ANVÄNDAS.
Bildtext - Jag har på något sätt insett att utseendet är vad det är och det är en väldigt liten del av min identitet, säger Sofia Ruutu
Bild: Dora Dalila

Sofia Ruutu har ett väldigt bekant ansikte som du säkert sett om du bläddrat i modekataloger. Hon skyddar sitt privatliv noga men i och med äktenskapet med en offentlig person har det blivit allt viktigare.

Sofia Ruutu jobbar som modell, driver en vacker blogg, studerar på Hanken, har en liten dotter och är gift med pensionerade hockeyproffset Jarkko Ruutu. Sofia ställer inte ofta upp på intervjuer men vi lyckades få lite av hennes tid.

Sofia, som är hemma från Esbo, har jobbat som modell sedan hon var sexton och hennes första arbetsresa gick till Paris. Hon har varit mycket på resande fot på grund av jobbet och studier, men just nu är familjen stationerad här i Finland.

Resandet är något som hjälpt Sofia att lära känna sig själv. I och med resandet har en helt ny uppskattning för hemlandet uppstått.

-Världen är full med vackra spännande platser, men mitt hem och lugn finns där min familj och vänner är. Vardagen med barn, rutiner och sandlådeliv känns väldigt skönt efter många år utan att veta var man jobbar nästa dag.

Inte rädd för att tacka nej

Sofia har varit i modellbranschen länge och har en stor respekt för sig själv vad gäller modelljobben.

-Jag gör aldrig jobb jag inte känner mig bekväm med. Det har för mig ingen skillnad om jag redan är bokad och anlänt till jobbet. Känner jag mig inte bekväm eller rättvist behandlad sticker jag hellre, än gör något jag ångrar senare.

Sofia Ruutu. FÅR INTE ANVÄNDAS.
Bildtext Sofia är en ganska typisk kommersiell modell. Hon gör mycket katalogjobb, olika kampanjer och skönhetsfotograferingar och även tidningsjobb.
Bild: Dora Dalila

Det bästa med att jobba som modell

Sofia påpekar ändå att modellkarriären är något hon älskar att göra för att balansera sin vardag. Modelljobben känns trygga och bekanta att göra och hon älskar att se resultat genast.

Ofta får man höra om modellbranschens mörka sidor. Och visst, Sofia håller med om att branschen har sin mörka sida men modellyrket är ändå något hon är väldigt tacksam för och utan jobbet skulle hon inte ha utvecklats till den människa hon är i dag.

-Jag lärde mig tidigt att ta ansvar, sköta min egen ekonomi, stå upp för mig själv, arbeta hårt och att ta för mig. Konkurrensen är väldigt stor, så för att klara dig måste du verkligen leverera ett bra jobb, ha bra jobb moral och ha något extra, mer än bara ett vackert utseende.

Sofia Ruutu. FÅR INTE ANVÄNDAS.
Bildtext Familjen är det viktigaste för Sofia. - Lyckan jag känner av att vara mamma går inte att jämföra med någon annan lycka jag upplevt
Bild: Dora Dalila

Något i kändisskapet irriterar

Sofia är väldigt familjecentrerad under hela intervjun och hon berättar att hon och hennes man vill leva ett helt vanligt inofficieltl familjeliv.

Paret har aldrig uttalat sig om sitt familjeliv i offentligeheten. De har heller aldrig ställt upp på gemensamma bilder fast många säkert försökt få dem att göra det. Sofia springer också väldigt lite på olika events och tillställningar.

-Jag har inget intresse av att vara offentlig. Kändisskap är egentligen något jag är väldigt skygg för. Jag tycker det är obehagligt att vara i offentligheten och att människor vet en massa saker om mitt och min familjs liv.

Kombinationen jobba som modell framför kameran och skyggheten för offentligeheten verkar intressant. Sofia förklarar att det är helt olika saker att göra ett modelljobb än vara på en släktfest eller ett event där kamerorna dras fram. Då är Sofia sig själv och tycker genast det blir jobbigare.

-Att göra modelljobb eller att posera på bilder på min blogg känns inte privat eftersom det bara är mitt utseende som fastnar på bild. Däremot har jag inget intresse av att vara offentlig eller dela med mig av något annat.

Det finns något som irriterar Sofia i kändisskap.

- Alla människors historia är väldigt intressant. Det har ingen betydelse om någon är känd eller ej. Därför tycker jag det är tråkigt att det ganska långt är samma människor som figurerar i media hela tiden.

Sofia Ruutu
Bildtext - Jag vill inte ta mig själv på alltför stort allvar.
Bild: Dora Dalila

Offentlighet tack vare kärleken

Fast Sofia håller sig i skymundan för pressen så berättar hon att hon är en öppen människa som ofta binder nya vänskaper.

-Jag vill gärna se mig själv som en person som strävar efter att vara fördomsfri och är nog väldigt godtrogen och kanske naiv. Jag vill helt enkelt tro på att bjuda på sig själv och kunna vara den man är utan att vara rädd, men tyvärr är det svårt om man är offentlig.

Saker och ting brukar ofta vridas för att skapa skandaler och rubrikerna formas så att de ska sälja tidningar.

-Pressen är liksom ingen som gläds med dig när det går bra och sörjer när det går dåligt. Tyvärr är det oftast tvärtom, vilket jag tycker är väldigt synd.

Sofia berättar att man som modell ofta är en ganska anonym person. Man är oftast bara ett ansikte utåt utan en desto mer offentlig identitet. Det tycker Sofia att var väldigt skönt.

-Ingen brydde sig om vad jag gjorde eller vem jag var innan jag träffade min man. Därför hade jag också väldigt svårt att vänja mig vid att pressen skapade inlägg om oss.

Nyhetsrubriker från bloggen

Det var faktiskt medierna som var orsaken till att hon lade ner sin tidigare blogg. Den var mycket mer personlig och inte alls lika professionell som den nuvarande bloggen The OOTD Diary.

Nyhetsrubriker skapas fortfarande av sådant hon skriver på sin nuvarande blogg, men nu är bloggen mer inriktad på mode och modelljobbet

-Tyvärr gör det också bloggen väldigt ytlig, men det är så jag vill ha det för att skydda mitt eget privatliv.

Sofia Ruutu. FÅR INTE ANVÄNDAS.
Bildtext Sofias blogg The OOTD Diary är fylld med vackra foton.
Bild: Dora Dalila

Bloggosfären allt mer ytlig

Sofia poängterar att bloggarna förut var mycket mer personliga. De var realistiska och långt ifrån vad de är idag.

-Nu är bloggvärlden allt annat än äkta och liknar mer och mer modemagasin. Vi får sponsorerade resor, kläder, kosmetika och inbjudningar till olika fester och event varje dag, eftersom bloggar nu har blivit reklamplattformar för företag.

Självklart ska bloggare få allt de förtjänar i och med allt arbete de lägger ner på bloggen. Eftersom det ligger en hel del massa jobb bakom en framgångsrik blogg. Sofia tycker ändå att det är lite synd att det som startade som något äkta och lätt att identifiera sig med nu har blivit något helt annat utan att det kanske framstår tydligt.

-Ändå älskar jag tanken med att vem som helst kan skapa en helt egen plattform på internet och använda sin kreativitet och talang till att bygga upp något helt eget som kan bli väldigt framgångsrikt.

Det tar ofta upp väldigt mycket tid att ha en bra och kvalitativ blogg. Det finns inga veckoslut, sjukledigheter eller semestrar.

-Bloggande är ingenting som skall förminskas eller förlöjligas bara för att det är ett jobb som många anser vara roligt.