Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stiftelserna kan inte inkvartera flyktingar

Från 2015
Villa Bensow i Grankulla
Bildtext På stiftelsen Bensow beklagar Mikael Damsten faktumet att stiftelsens alla lokaler antingen är i användning, står inför renovering eller så har myndigheterna utdömt den som hälsovådliga.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

De finlandssvenska stiftelserna är inte redo att tillfälligt inkvartera asylsökande i sina lägenheter. Det visar en rundringning som Yle Huvudstadsregionen gjort.

På stiftelsen Bensow beklagar Mikael Damsten faktumet att stiftelsens alla lokaler antingen är i användning, står inför renovering eller så har myndigheterna utdömt den som hälsovådliga.

- Vi har tyvärr ingen möjlighet att ställa upp nu. De byggnader som är i gott skick är i full användning av barnen. Sen har vi mycket fallfärdiga byggnader där man helt enkelt inte får ha människor att bo, det gäller säkert också flyktingar. Ett av husen är helt fallfärdigt och i ett annat är det en halvmeter vatten på golvet. Andra byggnader överväger vi att snart börja reparera, säger Damsten.

Att inhysa asylsökande skulle nog heller inte vara i enlighet med stadgarna. I så fall skulle det vara en högst tillfällig åtgärd.

― Mikael Damsten, styrelseordförande, Stiftelsen Bensow

De byggnader som ska renoveras, kunde de i framtiden användas tillfälligt för asylsökande?

- Vi vet ännu inte vad de ska användas till, det funderar vi på som bäst. Men det är dessutom inga stora lokaler.

Bensowstiftelsen äger också lägenheter, men de är alla uthyrda till personal och före detta barnhemsbarn.

- Att inhysa asylsökande skulle nog heller inte vara i enlighet med stadgarna. I så fall skulle det vara en högst tillfällig åtgärd. Hade det varit möjligt hade vi kunnat ta upp frågan i styrelsen, att göra det som en samhällelig insats. Men som jag ser det är det en omöjlighet just nu, säger Damsten.

Lång kö till SLS-bostäder

Svenska litteratursällskapets Fastighetschef Hans Wiljanen säger att SLS själva inte tänkt på att inhysa asylsökande i sina lägenheter. Staden har heller inte närmat sig med en sådan fråga.

- Tanken har inte dykt upp förrän nu när du ställde den. Vi har ett antal lägenheter som vi hyr ut till de som köat länge och vi strävar efter att få långvariga hyresgäster.

Wiljanen säger att sällskapets stadgar i princip inte hindrar att man för en tid överlåter lägenheter till asylsökande.

- Åttio procent av lägenheterna hyr vi ut till helt vanliga sökande och efterfrågan är stor. Resten av lägenheterna är för stipendiater som pensionerade konstnärer och skådespelare. Normalt hyr vi ut till de som uppfyller våra kriterier på betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det här är en svår fråga.

Finns det större lägenheter där man kunde inkvartera lite fler människor?

- Vi har främst av en- och tvårummare med en medelstorlek på 40 kvadratmeter. Egentligen har vi inga stora lägenheter som skulle lämpa sig för någon typ av gruppboende, säger Wiljanen.

"Få tomma lägenheter"

På disponentbyrån Estlander, som har hand om 1200 av stiftelsernas och föreningarnas lägenheter, bekräftar man att det sällan finns tomma lägenheter.

- Det blir två-tre lägenheter lediga i månaden också de hyrs genast ut till nästa person i stiftelsernas egna köer, säger vd:n Peter Estlander.

Dessutom, berättar han, ligger de alla i centrum och har rätt hög marknadshyra.

- Så det lämpar sig inte riktigt. Annars har vi ganska många utlänningar i våra lägenheter, säger han.