Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Världens bästa komedienner

Från 2015
Amy Schumer och Bill Hader i varm morgonomfamning
Bildtext Amy tycker inte om att skeda.
Bild: Universal Pictures

Amy Schumer är het just nu. Kanske rentav den hetaste komediennen på Tellus just nu. Vi listar en topp trea på de bästa av de bästa.

Trainwreck har Finlandspremiär. Amy Schumer spelar sig själv (?) i Judd Apatows senaste alster. Apatow har gett oss några av 2000-talets mest framstående komedier som till exempel The 40-Year-Old-Virgin, Knocked Up och Funny People.

Personligen är jag inget stort fan, därför är Trainwreck en positiv överraskning. Apatows bästa film, hittills. Ytterst smart drag att anlita ett fräsch, nytt ansikte (åtminstone på vita duken) i form av Amy Schumer. Amy spelar Amy, en 30+ singel mitt i karriären som redaktör på en tidning som definitivt har kolla på att sex säljer.

Efter flera år av singelskap, festande och enkvällsligg hittar hon den snälla, schyssta killen i form av idrottsläkaren Aaron Conners (Bill Hader). Detta sker i arbetets tecken då Amy ska intervjua Aaron för tidningen hon jobbar på. De blir kära och...ja, eller hur är det egentligen? Du måste helt enkelt se filmen för att få reda på.

Skådisarna levererar

Men det är inte slutdestinationen som är det viktiga, utan det är resan dit. Vi bjuds på en underhållande, rolig resa där skådespelarna briljerar.

Alla, både mindre och större rollinnehavare, levererar. John Cena som Steven: Kroppsbyggaren som inte kommit ut ur skåpet än och Amys pojkvän...ish. Tilda Swinton som Dianna: Chefredaktör på Amys tidning där Swinton verkligen får ta ut svängarna. Du känner knappt igen henne. Ezra Miller som den ivriga praktikanten Donald. Aarons bästa kompis Korgbollsspelaren LeBron James briljerar och han spelar sig själv! Det är inte alltför många proffskådisar som skulle klara av den bedriften med liknande bravur. Ja, birollinnehavarna är guld.

Bill Hader får äntligen visa sin fulla kapacitet. Efter flera år på SNL och diverse komedier visar han här en något allvarligare sida som Amys pojkvän och vi kan säkert förvänta oss fler stordåd av honom i framtiden.

Men, det här är Amy Schumers show. Alla kategorier. Hon är helt rätt kvinna för rollen och det är väldigt svårt att säga var hon börjar och karaktären slutar. Hon är hysteriskt rolig men klarar även av de mer allvarsamma scenerna otippat bra. Trainwreck är en av år 2015:s bästa komedier, hittills.

Läs även kulturens recension på Trainwreck.

Amy Schumer är på god väg, men vi ska inte glömma bort vem hon har att komma i kapp med. En topp trea på de bästa komediennerna.

3. Melissa McCarthy

Melissa slog igenom i filmen Bridesmaids (2011). Som den blivande brudens kompis Megan tog hon såväl kritikerna som publiken med storm och blev snabbt ett namn på allas läppar. En oscarsnominering för rollen och flera komedier har det blivit sedan dess. Vi kan förvänta oss mer komisk briljans av henne under de kommande åren. Hon har bland annat stora skor att fylla (Bill Murrays?) i den tredje Ghostbuster filmen som kommer ut om ett år.

2. Betty White

Efter 80-talet och succén med tv-serien Golden Girls (Pantertanter) har Betty White blivit den mest folkkära komediennen i USA just nu, eventuellt även globalt sett. Betty White är som den där mommon vi alla känner igen. Hon är gullig, charmig men samtidigt ful i käften och härligt oförutsägbar. 93 år och still going strong. Det är svårt att föreställa sig en värld utan Bettys existens.

1. Ellen DeGeneres

Oprah är den mest framgångsrika kvinnliga talkshowvärden i USA men Ellen är definitivt den roligaste. Ellen gör sin egen grej, hon gör det med rätt attityd och glimten i ögat. Det är nästintill omöjligt att inte tycka om henne. Hennes tidiga år i karriären i situationskomikens tecken bar inte frukt. Talkshowen har däremot snurrat på sedan 2003, vunnit 15 emmystatyetter och blivit publikens samt kritikernas stora favorit. Hon har även visat vad hon går för som värd för oscarsgalan.

Mer om ämnet på Yle Arenan