Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Asko Sarkola: Det skulle inte bli teater

Från 2015
Uppdaterad 01.09.2015 11:02.
Asko Sarkola
Bildtext Asko Sarkola fyller snart 70 år.
Bild: Yle/Parad Media

Skådespelaren Asko Sarkola växte upp i 50-talets Helsingfors och hans största intresse i ungdomen var idrott, i alla former.

– Det var fotboll, men också handboll och friidrott, berättar han. Bordtennis spelade vi i Tomas församlings klubb i Mejlans. Jag var alldeles säker på att jag skulle börja jobba med idrott i någon form också som vuxen.

Extraknäck i julruschen

Han berättar att jultiderna innebar en chans för unga pojkar att tjäna sig en slant.

– Vi brukade ställa oss på Tölötorg och erbjöd oss att hjälpa tanterna som kom och köpte julgranar, säger han. För en liten slant bar vi hem granarna åt dem.

Ibland hjälpte Sarkola och hans vänner blombutikerna med att leverera julblommor också.

– Man fick en liten peng av blombutiken och sen cyklade man med blomman till rätt adress och så kunde man också få en slant när man levererade blomman.

När OS 1952 gick av stapeln var Sarkola bara 7 år gammal och således för liten för att själv ha upplevt tilldragelsen.

– Däremot minns jag att vi just då under OS på sommaren var ute på landet i Mankans. På den tiden var Esbo landsort, och min äldre bror klättrade upp i en hög gran och refererade delar av spelen för mig. Jag vågade inte klättra så pass högt själv. Det var på skoj förstås, men jag tyckte det var roligt, skrattar Sarkola.

Teater av en slump

Teatern kom in i Sarkolas liv år 1963 av en händelse.

– Just då var det en trend i Norden med att ta in sådana som inte visste något om teater på teaterhögskolorna. Det här för att kunna forma dem som man ville, berättar Sarkola.

Sarkola som varit inriktad på en bana inom idrotten visste verkligen inget om teater, men i juryn för inträdesproven fanns sådana som såg potential i den unge atleten. Och på den vägen blev det.

– Om någon då hade sagt åt mig att jag skulle bli teaterchef en vacker dag hade jag bara skrattat, säger Sarkola.

Stormskärs Maja på stora scenen

För tillfället genomgår Helsingfors stadsteater en stor renovering och verksamheten sköts i exil. År 2017 kommer huset att stå klart igen.

– Mitt mål är att sköta den här övergångsperioden under renoveringen av stadsteatern så att en ny chef sedan har ett nytt och fint teaterhus till sitt förfogande, säger han. Samtidigt är jag naturligtvis också med och planerar sådant som skall sättas upp när renoveringen är klar.

En del av dom planerna har man redan kunnat ta del av. År 2017 fyller Finland 100 år och det kommer Helsingfors stadsteater att uppmärksamma med att sätta upp Stormskärs Maja som musikal. Den här gången med musik av Lasse Mårtensson, till skillnad från andra musikaluppsättningar.

Man hittar många paralleller till Finland genom tiderna i Stormskärs Majas kamp med naturen och dess krafter. Därför tycker Sarkola att den passar bra just då.

– Jag funderade på saken och ringde upp Lasse Mårtensson. Hördu, Finland fyller hundra år, hur skulle det vara att göra Stormskärsmaja med din din musik, frågade jag honom. Det är som musik för mina öron, svarade Lasse genast.

Att fylla sjuttio år är inget som Sarkola räds och det kommer han att fira som en teaterchef bör - med teater. Men pensionering har han ändå inte i kikaren under närmaste åren.

Asko Sarkola är gäst i Efter Nio på måndag 31.8 med temat 50-talet. kl. 21.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan