Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina börjar informera om miljöriskerna

Uppdaterad 28.08.2015 18:19.

Efter den förödande hamnexplosionen i Tianjin utanför Peking övervakar miljöministeriet nu dygnet runt risken för nya miljöfaror vid lagret med dödlig natriumcyanid.

Miljöminister Chen Jining lovar att ge allmänheten tillgång till övervakningsresultaten "korrekt och på ett lämpligt sätt". Han tillägger att allmänheten har rätt att få kännedom om miljöinformationen.

Miljöministeriet meddelar att både luften, vattnet och marken vid olycksplatsen ska övervakas 24 timmar i dygnet för att mäta föroreningarna efter explosionen på kemikalielagret.

Kina har sedan början av året en miljöskyddslag som garanterar kineserna tillgång till miljöinformation. Lagen säger också att tjänstemän som direkt ansvarar för olagligt beteende kommer att avskedas.

Myndigheterna har gripit 12 ledande personer vid hamnföretaget och anklagar 11 av stadens tjänstemän för maktmissbruk och korruption. Om de döms kan de få upp till 20 år i fängelse.

Tusentals drabbade

Åtminstone 145 människor har dött, över 500 vårdas fortfarande på sjukhus och över 30 personer saknas ännu efter olyckan. 17.000 hem skadades och tusentals människor har måst evakueras från sina hem p.g.a. farliga kemikalier i luften.

Invånarna har protesterat mot de sedan länge undermåliga arbetarskyddsbestämmelserna i hamnområdet. De har också uttryckt sina farhågor över eventuella hälsorisker efter den massiva explosionen.

I hamnlagret i Tianjin förvarades hundratals ton mycket giftig natriumcyanid vilket var långt mer än tillåtet och alldeles för nära bebodda områden.

Tianjin gränsar till huvudstaden Peking och är en av fyra storstäder i Kina som lyder direkt under den kinesiska centralregeringen.