Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre års fängelse för Al Jazeera-journalister i Egypten

Från 2015
Uppdaterad 03.09.2015 12:54.
Fängslade al-Jazeera-journalisten Peter Greste
Bildtext Peter Greste, en av de tre journalisterna, har utvisats redan tidigare.
Bild: EPA/KHALED ELFIQI

Tre journalister från tv-kanalen Al Jazeera har dömts till tre års fängelse i Egypten efter en lång och omstridd rättsprocess. Domarna anses vara politiskt motiverade.

Kanadensaren Mohamed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed var på plats då domen föll i Kairo. Den tredje åtalade journalisten, australiern Peter Greste hade utvisats ur landet redan tidigare.

Journalisterna dömdes för samröre med det numera bannlysta Muslimska brödraskapet.

Jounalisterna dömdes redan i fjol till mellan 7 och 10 års fängelse, men rättegången togs om eftersom åklagarens bevis då ansågs otillräckliga.

- Jag vill bara åka hem idag. Det handlar om pressfrihet och professionell journalistik, sade Mohamed innan domen föll.

Mohamed Fahmys hustru och flera andra anhöriga som satt i rättssalen brast i gråt efter att domarna förkunnades.

Det är oklart vad som händer nu men Peter Greste sa till Al Jazeera att det ännu är möjligt att en appellationsdomstol häver domarna.

Protester världen över

Peter Greste och Mohamed Fahmy dömdes ifjol till sju års fängelse, medan egyptiern Mohamed fick tio år.

En appellationsdomstol beslöt i januari att rättegången skulle tas om och journalisterna frigavs mot borgen efter mer än 400 dagar i fängelse.

Greste utvisades medan hans kollegor tvingades vänta på domen i Egypten.

Rättegångarna har utlöst världsomfattande protester eftersom de anses vara politiskt motiverad.

Journalisterna anses ha hamnat i kläm i konflikten mellan Egyptens nuvarande militärstyre och Qatar som äger Al Jazeera.

Qatar stödde Muslimska Brödraskapet efter upproret mot president Hosni Mubarak, men relationerna mellan länderna blev allt mer ansträngda efter att armén avsatte president Muhammad Morsi i en militärkupp år 2013.

För den tidigare arméchefen och nuvarande presidenten Abdel Fattah al-Sisi har frågan blivit allt mer pinsam och många länder och mänskorättsorganisationer har krävt att han benådar och utvisar journalisterna.

Omedelbar hård kritik mot domen

Mohamed Fahmys advokat Amal Clooney kritiserade domen i hårda ordalag utanför domstolsbyggnaden.

-Domen idag sänder ett mycket farligt budskap i Egypten. Att journalister kan buras in enbart för att de utför sitt jobb, för att de talar sanning och rapporterar om nyheter, sade Amal Clooney.

-Det sänder också det farliga budskapet att det finns domare i Egypten som tillåter att deras domstolar blir instrument för politiskt förtryck och propaganda, tillade Clooney som också är känd för att hon är gift med skådepelaren George Clooney.

Clooney ska nu träffa representanter för den egyptiska regeringen i hopp om att hon kan övertala president Sisi att benåda journalisterna.

Även människorättsorganisationen Amnesty International nagelfar Egypten i hårda ordalag och säger att domarna utgör ett dödsstraff för yttrandefriheten i Egypten.

-Det faktum att två av dessa journalister tvingas sitta i fängelse efter två ytterst orättvisa rättegångar gör narr av rättvisan i Egypten. Dagens beslut måste hävas omedelbart, krävde Philip Luther, Amnestys chef i Mellanöstern och Nordafrika.