Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny start - ny image

Från 2015
Uppdaterad 29.08.2015 17:45.
Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle
Bild: Yle

Det minsta oppositionspartiet Kristdemokraternas partikongress i Nyslott blev en seger för den falang som vill ge en annorlunda image av partiet, och komma ifrån offentlighetsbilden med fundamentalistiskt kristna förtecken.

Det synliga belägget för det var lördagseftermiddagens val av de tre vice ordförandena, liksom söndagens val av ordförande för partifullmäktige.
Larsmobördiga 41-åringen Tommy Björkskog, som i dag bor i Nådendal, fick flest röster i valet av vice ordförande och är därmed partiets första vice ordförande.

Tommy Björkskog har internt inom partiet varit en stark kritiker av förre partiordföranden Päivi Räsänen, främst för den bild hon har gett av partiet utåt. Det har varit "en mycket åtsittande luva" för att använda den uttrycksfulla finska termen.

Tommy Björkskog har sekonderats av 30-åriga Aki Ruotsala som är ny ordförande för partiets fullmäktige. Aki Ruotsala valdes i konkurrens med bland annat den sittande ordföranden, partiveteranen och riksdagsmannen Jouko Jääskeläinen.

Och allra tydligast syns det i valet av Sari Essayah till partiordförande. Här blev det inget val mellan reformivrarna och de konservativa, om man nu vill se det så, eftersom Essayahs motkandidat, riksdagsledamoten och abortmotståndaren Sari Tanus till sist aldrig mätte sitt stöd.

Någon stor linjeändring kan man ändå knappast tala om efter övergången från Räsänen till Essayah. Då det gäller de grundläggande värderingarna finns ingen stor skillnad mellan de båda, men Essayahs betoning av de kristna värdena kommer säkert att vara mer dämpad.

Essayah vill gå vidare från att svara på frågor om abort och äktenskap till att som vilken annan partiordförande som helst svara på frågor om sysselsättning, Greklandsstödet, familjepolitik och andra sociala ärenden, eller statsfinanserna.

För Sari Essayah och hennes meningsfränder vill se det nya KD som ett politiskt parti - såsom kristdemokraterna i Sverige och till och med Tyskland - inte som en religiös församling.

Men partiet har en lång väg att gå innan drömmen om ett väljarstöd på 10 procent uppfylls.