Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skärpta säkerhetsbestämmelser inom tågtrafiken?

Från 2015
Uppdaterad 30.08.2015 11:09.
Poliser och passagerare på en järnvägsstation i Bryssel dagen efter att ett terrrodåd avvärjts på ett tåg från Bryssel till Paris.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Terrorattacken som förra veckan avvärjdes på ett tåg mellan Paris och Amsterdam kan leda till skärpta säkerhetsbestämmelser på de europeiska tågen.

Ministrar samt säkerhets- och trafikmyndigheter från nio länder, som varit samlade i Paris under helgen, föreslår att passagerare och bagage ska kontrolleras noggrannare. Kontrollerna ska göras överallt där det är nödvändigt, sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve, som presenterade förslagen.

Andra förslag från mötet är att passagerarnas personuppgifter i fortsättningen ska finnas på tågbiljetterna, skärpta vapenlagar och ökat samarbete mellan säkerhetsmyndigheter i olika länder.

I mötet i Paris deltog representanter från Frankrike, Spanien, Schweiz, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Italien, Holland och Luxemburg. EU:s trafikministrar skata ställning till deras förslag i oktober.

En 25-årig marockansk man, beväpnad med bland annat stormgevär, avlossade skott på ett tåg på väg från Amsterdam till Paris för en vecka sedan. Medpassagerarna lyckades övermanna honom. Mannen har senare påstått att det inte var en terrorattack han försökte utföra, utan ett rån.

Den franska åklagaren i fallet tvivlar på förklaringen bland annat med tanke på att mannen var beväpnad med ett stormgevär, pistol, en flaska med bensin, en mattkniv samt 270 patroner. Enligt åklagaren hade mannen strax innan attacken tittat på en jihadistisk video på sin mobiltelefon.

Diskussion om artikeln