Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

120 000 protesterade mot militarism i Japan

Från 2015
Uppdaterad 30.08.2015 16:15.
Demonstrationer i Japan
Bild: EPA

Tiotusentals japaner samlades idag i Tokyo utanför landets parlament Diet, för att protestera mot den konservativa regeringens planer på att skriva om Japans pacifistiska grundlag.

Över 120 000 mänskor deltog i demonstrationen i Tokyo och liknande protester hölls samtidigt över hela landet.

Det var särskilt ungdomar och småbarnsfamiljer som deltog i demonstrationen utanför parlamentet med krav på att premiärminister Shinzo Abe avgår.

Bland demonstranterna fanns också berömda musiker som Ryuichi Sakamoto och det största oppositionspartiets ledare Katsuya Okada.

I torsdags inledde en grupp studenter en hungerstrejk utanför parlamentet och studenterna säger att de kommer att fortsätta så länge som möjligt.

Armén kan få rätt att strida utomlands

Abe vill att parlamentet nästa månad antar en grundlagsändring som gör det möjligt för landets såkallade självförsvarsstyrkor att delta i militäroperationer utomlands.

Enligt lagförslaget skulle armén kunna delta i stridsoperationer utomlands med allierade som USA, även om Japan inte skulle vara direkt hotat.

Abe motiverar sitt omstridda lagförslag med det förändrade säkerhetsläget, men n växande andel av japanerna är ändå mot lagändringen och regeringens popularitet har börjat dala efter att förslaget lades fram.

Förslaget har också väckt oro och kritik i asiatiska länder som Kina och Sydkorea, som har kritiserat Abe och hans regering för en allt för hökaktig utrikespolitik.