Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Berättelse 14: "Otrohet behöver inte leda till separation"

Från 2015
Uppdaterad 19.02.2016 11:54.
skugga av par med #inödochlust-stämpel
Bild: Arja Lento

Otrohet verkar vara en vanlig orsak till skilsmässa eller separation. Så kunde det ha varit för oss också. Jag vill skriva det här fastän jag inte skilt mig.

Det finns andra utvägar än att skilja sig då den ena faller för någon annan eller är otrogen. Otrohet kan man ju definiera på olika sätt. För en del är det sex med en annan, för andra är redan förälskelse i en annan emotionell otrohet.

Min partner och jag har varit tillsammans i närmare 30 år.

Under det här förhållandet har jag varit djupt förälskad i två andra personer.

Den första gången hände det då allt var bra i vårt förhållande, även om den gråa vardagen hade trätt in. Vi träffades på jobbet och blixten slog ner i mig. Eftersom förälskelsen var ensidig var det inte mycket annat att göra än att vänta ut den. Det tog ungefär ett år. Jag berättade aldrig för min partner om känslorna för den andra.

Andra gången hände det flera år senare. Tonårsbarn och stress på jobbet. Hobbyer, matlagning och för lite tid tillsammans. Vi hade glidit lite ifrån varandra. Den här gången var förälskelsen ömsesidig och därför svår att stå emot.Vi arbetade på samma ställe och sågs dagligen, flirtade, hade långa djupa diskussioner och kramades ibland.

Det här gjorde det svårare att bli av med känslorna. Det kom till ett skede då jag höll på att vara otrogen på riktigt (enligt min definition). Men jag insåg plötsligt att min egen lust är min partners och mina barns stora katastrof. Jag är tacksam att jag förstod att ta tag i mitt eget förhållande när jag blev kär i en annan.

Under de här åren såg jag många vänner hitta nya partners. Några skilde sig efter ett par månaders förälskelse. Jag är så glad att jag förstod att vänta och härda ut. Jobbade istället på mitt eget förhållande. Och det har blivit starkare för varje kris. Idag är vi lyckligare och vår kärlek djupare än när vi var unga vågar jag påstå.

Att få känslor för andra betyder inte alltid att man ska separera. Men det kan vara en varningssignal - och ofta går det nog att reparera det egna förhållandet.

anonym

Berätta din egen historia här.

#inödochlust?