Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny flyktingtragedi utanför Libyen kräver 37 dödsoffer

Från 2015
Uppdaterad 31.08.2015 08:49.
Tysk marin räddar båtflyktingar utanför Libyens kust.
Bildtext Arkivbild

Åtminstone 37 flyktingar har omkommit i en ny tragedi på Medelhavet då deras båt kapsejsade och sjönk utanför den libyska kusten.

Fiskare har påträffat trettio kroppar utanför staden Khoms öster om Tripoli, efter att man först fann sju döda flyktingar som hade drunknat utanför staden.

-Vi fick rapporter om sju kroppar efter olyckan utanför Khoms, men vi vet inte exakt hur många som fanns ombord, säger Mohamad al-Misrati vid Röda Korset i huvudstaden Tripoli.

Det här är den andra flyktingtragedin i Libyen sedan i torsdags, då upp till 200 flyktingar omkom när två fartyg kapsejsade utanför staden Zuwara, i västra Libyen nära den tunisiska gränsen.

Libyen vädjar om hjälp

Den libyska kustbevakningen klagar över att man inte klarar av räddningsoperationer på grund av bristen på resurser i det krigshärjade landet.

Libyen har därför bett EU om hjälp för att utbilda och utrusta kustbevakningen och landets flotta.

Det är ändå omöjligt så länge som Libyen har två rivaliserande regeringar och en uppsjö av oberoende, tungt beväpnade milisgrupper.

Länder i väst och de flesta arabländer har endast kontakter med den internationellt erkända regeringen i östra Libyen, medan de flesta flyktingar försöker ta sig till Europa via kaotiska västra Libyen.

Över 300 000 flyktingar har i år tagit sig över Medelhavet till Europa, jämfört med drygt 200 000 under hela fjolåret.

Fler än 2 500 flyktingar har omkommit i båtolyckor hittills i år, medan 3 500 omkom under år 2014.